Szúrás nélkül, saját mobiljával is ellenőrizheti vércukorszintjét

#vércukormérés #tűszúrás nélkül #szúrás #cukorbeteg
2019.03.20.
Szúrás nélkül, saját mobiljával is ellenőrizheti vércukorszintjét

Aki cukorbetegségben szenved jól tudja, hogy időnként ellenőriznie kell a vércukorszintjét. Pár éve a hagyományos vércukorszintmérők mellett megjelent a piacon a Freestyle Libre, aminek használatához nem kell megszúrnia magukat a cukorbetegeknek - lássuk, hogyan működik!

Talán hihetetlennek tűnik, hogy létezik olyan vércukorszintmérő - ráadásul már 2017 óta - ami feleslegessé teszi a betegek által általában kifejezetten gyűlölt ujjbegyszúrást és a vércseppből történő kalibrációt.

Éjjel-nappal méri a glükózszintet

A Freestyle Libre fantázianevet viselő vércukorszintmérő éjjel-nappal képes monitorozni a cukorbeteg glükózszintjét. Ez a szerkezet több részből áll: egy körülbelül 200 forintos nagyságú szenzorból, egy műanyag felhelyezőtestből és egy érintőképernyős leolvasóból. Az apró kerek, tallér alakú szenzornak a felhelyezését általában a felsőkar hátuljára szokták javasolni. A műanyag felhelyezőtestről el kell távolítani a védőfóliát, majd a bőrünkre nyomva a vízálló szenzor egy 5 mm hosszú, 4 mm széles szilikontű segítségével a bőrünkre illeszkedik. Ez a szenzor érzékeli és rögzítik az adatokat, amiket a nap bármely szakaszában lehet ellenőrizni. 14 napon keresztül a nap bármely szakaszában leolvasható a vércukorérték.

FreeStyle Libre Forrás: http://otszonline.hu; @cheddar

A Freestyle Libre, szúrás nélküli vércukorszintmérő

Az eszközt felhelyezés után még 10 másodpercig a bőrre nyomva kell tartani, hogy könnyedén leváljon a műanyag felhelyezőeszköz a szenzorról. Ezután az első 60 másodpercben nem lehet használni, mert akkor kalibrálja be a szükséges adatokat. Amikor letelik az idő, 8 óra mérési adatait tudja tárolni magában.

Egyik hátránya, hogy nem mindig pontos, mivel az eszköz érzékelője nem közvetlenül a vérből, hanem a sejtközötti v. intersticiális folyadékból méri a vércukorszintet – és az intersticiális folyadékból kimutatott eredmény 5-10 perces késésben van a vér glükózszintjének tényleges alakulásához képest.

Az érzékelő által kibocsátott jeleket akár egy Androidos telefonra letöltött applikációval (LibreLink App) is le tudja olvasni a beteg. Egy 12 órás beállítási időszakot követően akár 14 napig viselhetik - jelent meg az otszonline.hu oldalán.

Ezek a cukorbetegség egyértelmű tünetei - kattintson tovább!

Az ára pedig postaköltséggel együtt átszámítva 75 ezer körüli összeg. A készüléket csak egyszer kell megvenni, később már csak a szenzort kell pótolni, ami 22 ezer forint körüli áron kapható - jelent meg a szurikataalapitvany oldalán található részletes beszámolóban.

forrás:

otszonline.hu

szurikatalapitvany.hu

Twitter/ cheddar

Forrás: otszonline.hu szurikatalapitvany.hu Twitter/ cheddar