Honvédségi állományba vették a honvédkórház orvosait

#honvéd kórház #orvos #ápolók #katonaság
2019.01.09.

És nemcsak orvosok, hanem ápolók, műtősök, adminisztratív dolgozók is lázadnak ellene, hogy honvédelmi alkalmazottként katonákra vonatkozó szigorú szabályok alá essenek.

Általános ijedtséggel és ellenérzésekkel fogadta a HVG szerint a Honvédkórház több ezer, eddig közalkalmazotti státusban foglalkoztatott dolgozója a parlament tavalyi utolsó, december 12-i ülésén elfogadott törvénynek a hatályba lépését. A törvény január 1-jével automatikusan az újonnan létrehozott, honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba terelte a honvédségi fenntartású intézmények civil munkavállalóit. Tehát többek között a kórház rengeteg orvosát, ápolóját és adminisztratív dolgozóját is.

Katonákra vonatkozó szigorú szabályok alá esnek a kórházi dolgozók

Az új jogviszony a honvédelmi egészségügyben dolgozóknak 2019-ben havi bruttó 39 200 forintos, 2022-re 63 ezer forintra növekvő bérkiegészítést kínál. De ezen kívül olyan többletkötelezettségeket is jelent, amelyet sokan nem szívesen vállalnának. Többek között előre be kell jelenteni a három napnál hosszabbi külföldi utazásokat, elrendelhetik a kórházi dolgozók áthelyezését illetve honvédelmi továbbképzése kényszeríthetik őket.

„Ha ilyen ambícióim lennének, nem ápolónak mentem volna, hanem eleve katonának” - nyilatkozta az egyik felháborodott dolgozó a hvg.hu-nak.

Végkielégítés sem jár annak, aki felmond

A szakdolgozók egy része egyből a felmondását tervezte, bekalkulálva értelemszerűen azt is, hogy többévnyi munkaviszonya után mekkora végkielégítés jár majd neki. De a héten frissen kézhez kapott minisztériumi tájékoztatóból kiderül: aki december 31-ig még közalkalmazottként nem mondott fel, annak nem jár semmilyen végkielégítés. Annak ellenére, hogy többen a levelet csak január 7-én, vagyis egy héttel a jogvesztő határidő lejárta után kapták kézhez.

A törvény január elsejével ugyanis mindenkit automatikusan honvédelmi alkalmazottá minősített, és bár az érintetteknek csak a hónap közepéig kell nyilatkozniuk, hogy elfogadják-e az átminősítést. Aki nem fogadja el vagy nem nyilatkozik, annak  jogviszonya a nemleges nyilatkozatot, vagy a nyilatkozat elmulasztását követő első munkanappal megszűnik.

Az intézmény már így is munkaerőhiánnyal küzd - a kialakult helyzet miatt akár részlegek is eltűnhetnek. Ilyen volt 1848-ban: kórházak a forradalom idején.

Forrás: HVG