Ezeket látta már?

Honvédségi állományba vették a honvédkórház orvosait

honvédkórház honvédség állomány katonaság

És nemcsak orvosok, hanem ápolók, műtősök, adminisztratív dolgozók is lázadnak ellene, hogy honvédelmi alkalmazottként katonákra vonatkozó szigorú szabályok alá essenek.

Általános ijedtséggel és ellenérzésekkel fogadta a HVG szerint a Honvédkórház több ezer, eddig közalkalmazotti státusban foglalkoztatott dolgozója a parlament tavalyi utolsó, december 12-i ülésén elfogadott törvénynek a hatályba lépését. A törvény január 1-jével automatikusan az újonnan létrehozott, honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba terelte a honvédségi fenntartású intézmények civil munkavállalóit. Tehát többek között a kórház rengeteg orvosát, ápolóját és adminisztratív dolgozóját is.

Katonákra vonatkozó szigorú szabályok alá esnek a kórházi dolgozók

Az új jogviszony a honvédelmi egészségügyben dolgozóknak 2019-ben havi bruttó 39 200 forintos, 2022-re 63 ezer forintra növekvő bérkiegészítést kínál. De ezen kívül olyan többletkötelezettségeket is jelent, amelyet sokan nem szívesen vállalnának. Többek között előre be kell jelenteni a három napnál hosszabbi külföldi utazásokat, elrendelhetik a kórházi dolgozók áthelyezését illetve honvédelmi továbbképzése kényszeríthetik őket.

„Ha ilyen ambícióim lennének, nem ápolónak mentem volna, hanem eleve katonának” - nyilatkozta az egyik felháborodott dolgozó a hvg.hu-nak.

Végkielégítés sem jár annak, aki felmond

A szakdolgozók egy része egyből a felmondását tervezte, bekalkulálva értelemszerűen azt is, hogy többévnyi munkaviszonya után mekkora végkielégítés jár majd neki. De a héten frissen kézhez kapott minisztériumi tájékoztatóból kiderül: aki december 31-ig még közalkalmazottként nem mondott fel, annak nem jár semmilyen végkielégítés. Annak ellenére, hogy többen a levelet csak január 7-én, vagyis egy héttel a jogvesztő határidő lejárta után kapták kézhez.

A törvény január elsejével ugyanis mindenkit automatikusan honvédelmi alkalmazottá minősített, és bár az érintetteknek csak a hónap közepéig kell nyilatkozniuk, hogy elfogadják-e az átminősítést. Aki nem fogadja el vagy nem nyilatkozik, annak  jogviszonya a nemleges nyilatkozatot, vagy a nyilatkozat elmulasztását követő első munkanappal megszűnik.

Az intézmény már így is munkaerőhiánnyal küzd - a kialakult helyzet miatt akár részlegek is eltűnhetnek. Ilyen volt 1848-ban: kórházak a forradalom idején.

Forrás: HVG