Ezeket látta már?

Új találmány a bioprinter: rétegről rétegre épít bőrt a sérülésre

orvos

A bioprinter nevezetű innovatív eszköz képes arra, hogy égési sérüléseket és sebeket gyógyítson. Mindezt úgy, hogy bőrt nyomtat a sérült felületre - lássuk, hogyan!

A bioprinter, magyarul bionyomtató a páciens saját sejtjeivel működik. A sérült egyén sejtjeit egy szövetminta segítségével kinyerik és a gépbe töltik. Ezáltal a nagy sebeket vagy égési sérüléseket is el tudja látni új bőrfelülettel, rétegről rétegre felépítve azt, hogy hamarabb elkezdődhessen a gyógyulási folyamat. Jelenleg a világon egyedülálló találmánynak számít, amit a Wake Forest Institute for Regenerative Medicine (WFIRM) tudósai fejlesztettek ki - jelent meg a sciencedaily oldalán.

"A technológia egyediségét adja maga a rendszer, ami képes nyílt sebeket és sérüléseket szkennelni és elemezni, hogy aztán megfelelő helyen és elegendő mennyiségű sejttel tudja ellátni a sérülést." mondja Sean Murphy, a WFIRM professzor asszisztense.

Nem csupán környezeti tényezők által okozott sérüléseket tud befedni bőrrel a készülék. Olyan sebeket is képes ellátni bőrfelülettel, mint például a cukorbetegség következményeként ismert diabéteszes fekély.

Sebgyógyítás: így működik a bőrnyomtató

A bőr sejtjeit, a dermális fibroblasztokat és a felhám keratinsejteket egyetlen biopsziából, azaz szövetvételből ki lehet nyerni. A fibroblasztok olyan sejtek, amik képesek a kollagént szintetizálni - ez köztudottan kulcsfontosságú szerepet tölt be a sebgyógyulás folyamatában. A keratinsejtek pedig a felhámban találhatóak, ez pedig a bőr legkülsőbb rétege. Ezeket a sejteket hidrogéllel keverik össze, és így helyezik el a bioprinterben. Ezután egy beépített képalkotó technikával a készülék szkenneli a sebet és begyűjti az adatokat róla, amit a nyomtatófejnek továbbít. Ezáltal a gép pontosan tudni fogja, hova kell helyezni a sejteket. Így képes rétegről rétegre felépíteni bőrt a sérülésre.

A jelenleg használt technikák sajnos magukban hordozzák a fertőzésveszély kockázatát. Egy bőrátültetés során, amikor a betegnek nincsen ép bőrfelülete és donorra van szüksége a gyógyulásra egy idegen szövet érintkezik a szervezetünkkel, melynél előfordulhat, hogy egyszerűen nem fogadja be azt. Többek között az ilyen eseteknél is hasznos lehet az új találmány, mivel saját sejtekkel dolgozik, ezért a jelenlegi kísérletek nem mutattak ilyen jellegű kilökődést. A kutatás még továbbra is zajlik, de eddig biztatóak az eredmények.

forrás: sciencedaily

Forrás: sciencedaily.com