A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Kollagén: a szervezet gumija és ragasztója, ezért kell pótolni

#kollagén #bőrápolás #rugalmas bőr #fiatalság
2019.01.14.

A kollagén az egyik legfontosabb, a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben jelen lévő fehérje, mely nélkülözhetetlen többek között a bőr, az inak és az ízületek rugalmasságának megőrzéséhez. Miért fontos a kollagén? Megéri pótolni, például étrend-kiegészítőkön keresztül?

Hirdetés

A kollagén létezéséről szinte mindenki tud, hiszen hosszú ideje az egyik népszerű „csodaösszetevőnek” számít az arckrémekben, és egyre több olyan termék is kapható, melyek segítségével belsőleg is alkalmazhatjuk a kollagént. Kevesebben tudják azonban, hogy a kollagén nemcsak a szépségünk, fiatalságunk megőrzéséhez fontos, de minden olyan (kötőszövetből álló) szerv működéséhez nélkülözhetetlen, ahol lényeges az erős, tartós rugalmasság. Kollagént találunk többek között az izmokban, az inakban, az ízületekben, porcokban, sőt a csontokban és a belső szerveinkben is. A kollagént folyamatosan termeli a szervezetünk, ám idővel ez a termelődés lelassulhat – ennek a következménye például az is, hogy az öregebbeknek kevésbé rugalmas a bőre és az ízületeik sem pont úgy működnek, mint néhány évtizeddel korábban.

Kell pótolni a kollagént?

Az idő múlását nem állíthatjuk meg, így arra sincs még megfelelő módszer, hogy a kollagéntermelődés lassulását megállítsuk vagy éppen visszafordítsuk. Az egészséges életmóddal sokat tehetünk azért, hogy a szervezetünkben elegendő kollagén legyen; a dohányzás, illetve az erős UV-sugárzás felgyorsíthatja a kollagénraktárak kiürülését és ronthatja a kollagén újratermelődésének ütemét is. Emellett pedig étrend-kiegészítők formájában is bevihetjük a kollagént. Ez utóbbi módszer főként azoknak ajánlott, akik már egy kicsit idősebbek, esetleg mozgásszervi panaszaik vannak, vagy éppen a bőrükért szeretnének többet tenni. Esetükben a kollagén valóban csodaszer lehet! A kívülről bevitt kollagén ugyanúgy viselkedik, mint bármilyen más mikrotápanyag, vagyis nem lehet célzottan egy-egy problémára szedni, a szervezetünk oda „küldi”, ahol a legnagyobb szükségünk lehet rá (és ez nem feltétlenül azonos azzal a területtel, ami a számunkra a legtöbb kellemetlen panaszt okozza).

Miben lehet a segítségünkre a kollagén?

A porcok, ízületek idővel egyre merevebbé válhatnak, nehezebben mozgunk, sőt a mozgás kifejezetten fájdalmas is lehet. Kutatások szerint a kollagén pótlásával 30-40 százalékkal is javulhatnak az ízületi kopással, ízületi gyulladással összefüggő tünetek, így a fájdalom, az ízületi érzékenység, a merevség, illetve az ízületek duzzanata.

A kollagén az izmok egyik fő építőeleme, ráadásul olyan aminosavakat is tartalmaz, melyek segítik az izmok munkáját, biztosítják, hogy hosszabb távon is képesek legyünk az erőkifejtésre. Idősebb korunkra sajnos az izomtömegből is veszíthetünk, és egyre nehezebb is ezt visszaépíteni, ám a kollagén javíthatja nemcsak az izomerőt, de azok mennyiségét is.

Nem csoda, hogy a kollagént rengeteg bőrápoló készítményben megtaláljuk, hiszen ez az anyag biztosítja a bőr rugalmasságát, feszességét, ránctalan megjelenését. Ha növeljük az elfogyasztott kollagén mennyiségét, akkor a bőrünk állapotán is sokat javíthatunk, és csökkenthetjük az öregedéssel összefüggő ráncosodás, petyhüdtség mértékét. Nemcsak az arcunkra lehet azonban jó hatással a kollagén: ígéretes kutatási eredmények szerint még a narancsbőrt is csökkentheti.

Szájon át szedhető kollagén?

Kollagénhez a legegyszerűbb módon állati eredetű ételekből juthatunk hozzá, például az erős csontleves nagyszerű kollagénforrás lehet (ráadásul viszonylag egyszerű elkészíteni és az ára is kedvező, valamint könnyen beilleszthetjük az étrendünkbe). Azonban a húsételekből származó kollagén nehezen emészthető, vagyis csak keveset tud ezekből valóban hasznosítani a szervezetünk. Az úgynevezett hidrolizált kollagént tartalmazó termékek, például kollagén por vagy kollagén kapszula, már kisebb összetevőkre, ún. peptidekre van bontva, és ennek a felszívódása is sokkal jobb. Ezek elfogyasztása után a kollagén rövid időn belül bekerül a véráramba, onnan pedig a sejtjeinkhez.

A legjobb eredményt azonban akkor érhetjük el, ha a két módszert (vagyis a hagyományos, ételekből származó bevitelt és a kollagén por, kollagén kapszula szedését) kombináljuk. Az ízületekre és izmainkra ugyanis a hidrolizált kollagén van jobb hatással, míg az élelmiszerekből származó kollagén segít megőrizni a bélrendszer egészségét.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.