Ezeket látta már?

Hirdetés

A sokféleség dicsérete

asokféleségdicsérete

Gyakran hallunk a biodiverzitás hasznosságáról, elsősorban a környezetünk kapcsán. Vajon az, amit egy háborítatlan erdőben tapasztalunk – a szépsége mellett - mennyire hasznos a számunkra? Mit tanulhatunk ennek kapcsán, ami segíthet az egészségünk megőrzésében?

A természetben tapasztalható sokféleség szerepe a rugalmas alkalmazkodóképesség fenntartásában van. Minél többféle faj él egy területen, annál nagyobb az egész közösség rugalmassága. Ne feledjük, „minél gazdagabb és sokfélébb a bélflóra, annál jobban képes a szervezet ellenállni a külső károsító tényezőknek.” [1]

Ugyanez érvényes a beleinkben található bélflóra esetében is. A bélflóránk igen súlyos behatásoknak van kitéve. A kétségkívül életmentő antibiotikumoknak ismert mellékhatása, hogy nem csupán a kórokozókat, hanem a hasznos baktériumokat is elpusztíthatják. Ugyancsak tartós károsodást okozhatnak a feldolgozott élelmiszerek, illetve egyes gyógyszerek, mint például bizonyos savcsökkentők és fájdalomcsillapítók. Hogyan tudjuk helyreállítani a károsodott bélflóránkat úgy, hogy minél nagyobb változatosságot hozzunk létre? Hogyan növelhetjük a bélflóránk diverzitását?

Ebben segíthetnek az olyan készítmények, amelyek minél sokfélébb, élő baktériumtörzset tartalmaznak. Ilyen termék lehet például a Protexin Balance, amely 7 különböző féle baktériumtörzset tartalmaz, amelyek mind-mind az egészséges bélflóra tagjai. A baktériumok mellett a termék tartalmaz frukto-oligoszacharidot is, amely táplálja ezeket a baktériumokat, és segít abban, hogy a kórokozók mennyisége lecsökkenjen.

Törekedjünk a sokféleség megőrzésére a természetben és a bélflóránk esetében is!

cIKK ALATTI SZÖVEG

[1] Emanuele Rinninella et al.: What is the Healthy Gut Microbiota Composition? A Changing Ecosystem across Age, Environment, Diet, and Diseases Microorganisms. 2019 Jan; 7(1): 14.

A cikk a Vitaminkosár Kft. megbízásából készült.

Forrás: Vitaminkosár Kft.