Ezeket látta már?

Hirdetés

Ezért fontos, hogy megismerjük a ciklusunkat (x)

Ezért fontos, hogy megismerjük a ciklusunkat

A ciklusunk és a „piros betűs” napok hosszú éveken át meghatározzák az életünket. Ha ekkor is a legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból, mindenképpen ismerjük és értsük meg a ciklusunk működését.

Mai modern világunkban elengedhetetlenül fontos a tudatosság ahhoz, hogy könnyedebb és hatékonyabb legyen az életünk. Éppen ezért jó, ha megismerjük és megértjük a menstruációs ciklusunk működését, hiszen az számos olyan dolgot határoz meg és befolyásol, amire nem is gondolnánk.

Fontos tények a ciklusról

A menstruációs ciklus a nagykönyv szerint 28 napig tart, de normálisnak számít a 21 és a 35 napos ciklus is, csupán az a lényeg, hogy a menzeszünk hónapról hónapra nagyjából ugyanakkor jöjjön meg. Ha a két vérzés közötti időszak az addig megszokotthoz képest lerövidül vagy túl hosszúra nyúlik, akkor valószínűleg cikluszavarunk van. Érdemes komolyan vennünk a vérzészavart, és orvosi segítséget kérnünk, hiszen a megváltozott ciklus üzenet is lehet a testünktől. A problémát okozhatja gyulladás, ciszta, mióma vagy daganatos betegség. De olyan külső tényezők is a hormonháztartás egyensúlyának megbomlásához vezethetnek, mint a tartós stressz vagy valamilyen lelki megrázkódtatás, a túlzott fizikai aktivitás vagy akár egy túl szigorú fogyókúra.

A ciklus négy szakasza és élettani hatásai

1) menstruáció – Ebben az időszakban általában gyengébbek vagyunk, és rosszabb a fizikai teljesítőképességünk, hiszen a vérzéssel együtt vasat is veszítünk, és a fájdalmas hasi görcsök sok energiánkat felemészthetik.

2) tüszőérési szakasz – A menstruációt követő másfél-kéthetes időszak. Ilyenkor terhelhetőbbek vagyunk, jobb az erőnlétünk, energikusabbnak és jobb kedvűnek érezzük magunkat. Ha konditerembe járunk vagy sportolunk, ebben az időszakban végezzük a nehezebb és megterhelőbb gyakorlatokat. Ha fogyókúrázni szeretnénk, a tüszőérési szakaszban érdemes elkezdeni a diétát.

3) ovuláció, azaz tüszőrepedés (peteérés) – Ez a ciklus közepe. Ha kisbabát szeretnénk, ebben az időszakban érdemes „próbálkoznunk”.

4) luteális, vagy sárgatestszakasz – A ciklus utolsó szakasza. Az ovuláció után az ösztrogén mennyisége csökkenni kezd, a progeszteron szintje pedig megugrik. A két hormon egyensúlya megbomlik, ennek hatására emelkedik a testhőmérséklet és nő az alvásigény. Ráadásul a menzeszt megelőző 7-10 napban jelentkezhetnek a PMS-tünetek is, amelyek közül a legjellemzőbbek az ingerlékenység, a hangulatingadozás, a haspuffadás, a farkasétvágy és a mellfeszülés. Ha sportolunk, ebben az időszakban ne végezzünk megterhelő gyakorlatokat, folyamatosan csökkentsük a terhelést. Ilyenkor inkább jógázzunk vagy relaxáljunk.

Rendezzük a cikluszavart hormonmentesen

Ha a cikluszavart a hormonháztartás egyensúlyának megbomlása okozza, segíthet rendezni a koncentrált barátcserjekivonat-tartalmú Premens tabletta, amely hormonmentes, ám a gyógynövény hatóanyagai pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére.

A megfelelő hatás kialakulása érdekében a Premenst ajánlott legalább 3 hónapon át megszakítás nélkül, a menstruáció alatt is szedni. A gyógyszer hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserjekivonat-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, amelyek terápiás célra való használatát a gyógyszerészeti hatóságok nem javasolják.

kockazatokrol22
Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához