Ezeket látta már?

Hirdetés

Minden nap használod, de talán mégsem tudsz róla: mire jók a felhőszolgáltatások?

2024.07.10.
Forrás: Yettel

Ma már sokszor hallani a felhő kifejezést munkával, de akár az otthoni informatikával, távközléssel kapcsolatban is. De mi is ez a misztikus fogalom és mire használhatjuk?

Felhő: a levegőben lebegő vízcseppek és jégkristályok halmaza. De egyre többször halljuk, hogy valaki "a felhőben küld el egy dokumentumot", vagy nemes egyszerűséggel "a felhőben dolgozik". Ennek persze nincs köze az időjáráshoz, hanem egy számítástechnikai fogalom, amit manapság már szinte mindenki használ még akkor is, ha erről közben nem is tud.

Jól ismert jelenségből mindennapi fogalom

A klasszikus számítástechnikában egy programot a saját gépünkön futtatunk, az ezzel készült dokumentumokat, egyéb adatokat szintén ezen az eszközön tároljuk. Ez sok tekintetben hasznos, hiszen így közvetlenül érünk el mindent és illetékteleneknek sincs hozzáférése a személyes vagy munkahelyi információinkhoz - de sok esetben bizony korlátokat is jelent. Ha például egy dokumentumot csak a saját gépünkre mentünk el, de utazás közben van szükségünk rá, jó esetben is elég bonyolultan tudjuk megoldani a dolgot azzal, hogy valakit a számítógéphez rendelünk és átküldetjük magunknak a kért fájlt.

Néhány évtizede kezdtek elterjedni az első olyan szolgáltatások, amelyek lényege az, hogy bizonyos adatainkat egy bárhonnan elérhető, internetes tárhelyre másoljuk, ezáltal a megfelelő jogosultságok ellenőrzése után mi is könnyen hozzáférhetünk akár a világ túlfeléről is, de meg is oszthatjuk ezeket másokkal. Az első ilyen szolgáltatások közül több még ma is létezik, ilyen például a Dropbox, a Google Drive vagy a Microsoft One Drive. Mivel ezek lényege az, hogy ilyenkor az adataink a szolgáltató szervereire kerülnek, de nem tudjuk, pontosan hová, a technológia megkapta a felhő (angolul cloud) nevet, majd pedig lassan kibővült.

Mi minden került a felhőbe?

A kezdeti, tárhelyre szorítkozó felhasználás után megjelentek olyan szoftverek is, amelyeket már nem kellett saját eszközeinken futtatni, hanem ezek is távoli szervereken dolgoznak, mi pedig a saját eszközt csak a parancsok kiadására, a kezelőfelület megjelenítésére használjuk. És bizony, ilyenből egy csomó akad, amelyet minden olvasónk használ, legfeljebb nem tudta, hogy ez is felhőszolgáltatás. Ha például e-mailezik, a Gmail, az Outlook és sok egyéb társuk is a felhőben fut, ahogy egy Google dokumentumot is böngészőn keresztül a felhőben szerkesztünk.

Sokféle speciális alkalmazás is átkerült a felhőbe, ilyen például az a folyamat is, amikor az orvos felírja nekünk a gyógyszereket - ezek ma már nem alig olvasható receptlapokon terjednek, hanem a rendelőből egy felhőtárhelyre kerülnek a nevünkhöz kapcsolódva, amelyet a gyógyszertárban azonnal, pontosan és követhető módon látnak.

Felhőszolgáltatásokat ma már megannyi szolgáltatónál, sokféle szoftver segítségével használhatóak - épp ezért nagyon fontos, hogy csak olyan szolgáltatást és alkalmazást használjunk, amely teljesen megbízható, hiszen a felhőbe kerülő adataink védelme kiemelten fontos.

Mik a felhő előnyei?

  • Helyfüggetlen: ha egy Google vagy online Word dokumentumot félbehagyunk otthon, ugyanonnan folytathatjuk a szerkesztését egy másik helyről.
  • Eszközfüggetlen: a dokumentumos példánál maradva, elkezdhetjük a szöveg szerkesztését az otthoni PC-n, aztán folytathatjuk utazás közben laptopon, de akár átnézhetjük a telefon kijelzőjén is.
  • Erőforrás-kímélő: egy sor olyan alkalmazás fut már a felhőben, amelyet a saját gépünkön futtatva csak lassabban használhatnánk, esetleg új gépet kéne vennünk, mert a régi már nem bírna a feladattal. Mivel itt a futtatás a távoli szerverek dolga, a saját eszközeink szinte csak a megjelenítésért felelnek, ezért olcsóbb, belépő kategóriás modellek is elegendőek.
  • Lehetővé teszi a távmunkát: a járványidőszak alatt jól vizsgáztak a felhő alapú csoportmunka-rendszerek, szinte úgy dolgozhattunk otthonról, mintha az irodában ülnénk.

A felhőszolgáltatások tehát ma már a mindennapok részei: használjuk őket otthon és az irodában, levelezünk, írunk, képeket és videókat szerkesztünk, fájlokat osztunk meg a segítségével. A technológia varázsa épp az egyszerűségében rejlik, nem kell hozzá sokféle szoftver és mély szaktudás, viszont sok tekintetben megkönnyíti az életünket.

Forrás: Shutterstock
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához