Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Nem megyünk orvoshoz, ha aranyerünk van, pedig kellene

pr egkal n 3

Kezdeti stádiumban az aranyér kellemetlen tünetei jól kezelhetők vény nélkül kapható készítményekkel, ám van az a pont, amikor már orvoshoz kell fordulni. Mégis kevesen teszik ezt meg – pedig a betegség könnyen súlyossá válhat.

Az intim panaszokról nehezen beszélünk még a hozzánk közel állóknak is, nemhogy egy orvosnak. Márpedig az a vénás érpárna, amelyet a köznyelvben aranyérnek hívunk, pont ilyen „kellemetlen” intim területen található, és ha begyullad, megduzzad, azaz „kijön”, komoly panaszokat tud okozni. A korai tüneteket otthon lehet kezelni, de ha nem foglalkozunk velük, és a tünetek súlyosbodnak, nem kerülhetjük el az orvosi vizsgálatot.

Amikor a kúp és a kenőcs még segíthet

A végbélkúp és a kenőcs egyértelműen helyi kezelést jelent, és az akár vény nélkül is kapható termékek többféle hatóanyagot tartalmazhatnak. Enyhe aranyeres csomók kezelésére rendszerint az orvosok is ezeket javasolnák. A különböző készítmények összetétele eltérő lehet, de mindenképpen olyan hatású összetevőkből állnak, amelyek a főbb tünetek enyhítésére alkalmasak, azaz:

  • érösszehúzó;
  • helyi érzéstelenítő, viszketést enyhítő;
  • gyulladáscsökkentő;
  • fertőtlenítő;
  • bőr- és nyálkahártya-regeneráló, hámosító hatással rendelkeznek.

Melyiket válasszuk?

Szerencsére az aranyeresség – főleg kezdeti stádiumában – viszonylag könnyen gyógyítható, vény nélkül kapható gyógyászati segédeszközökkel is karbantartható. A kenőcs vagy kúp kérdésében döntő fontosságú, hogy külső vagy belső aranyerességről van-e szó. Utóbbi esetben – egyéni döntés alapján – választhatunk kúpot vagy applikátorral a végbélbe juttatható kenőcsöt is, amelyet az esti tisztálkodást követően, közvetlenül lefekvés előtt célszerű alkalmazni. Külső aranyérnél a kenőcs a megfelelő, amelyet tisztálkodást követően könnyed mozdulatokkal fel lehet vinni az érintett területre, akár naponta többször is. Minden esetben fontos azonban elolvasni a betegtájékoztatót, egyes helyi készítmények ugyanis nem ajánlottak vérző aranyér esetén.

A döntéshez tudnunk kell, hol tart a betegség

Az aranyér az 1-2. fázisban még gyógyítható házilag is, ám ha ennél súlyosabbá válik az állapot, mindenképpen szükséges az orvosi beavatkozás. Ahhoz, hogy megállapítsuk, hol tart a betegség, ismernünk kell a tüneteket.

Maga az aranyér a végbél környékén elhelyezkedő, nyálkahártyával burkolt érköteg elnevezése, amelynek szerepe a végbél optimális működésének biztosítása és a széklet szivárgásmentes megtartása. Bizonyos esetekben ez az érköteg kitágul, sérülékennyé válik, akár a végbélnyíláson is kitüremkedhet. A betegség fokozatosan romlik, a súlyosságát az alábbi tünetek alapján tudjuk megállapítani:

1. stádium: Szinte tünetmentes állapot, az aranyér kissé megnagyobbodik a végbélnyílás közelében, de nem tapintható, nem látható, és nem jár fájdalommal sem.

2. stádium: Az aranyér kitüremkedhet a székelés során, de még magától visszahúzódik. Megjelenhet vércsík a papíron vagy a WC-kagylóban, esetleg viszketést, égő érzést tapasztalunk a végbél környékén.

3. stádium: A csomók már nem húzódnak vissza, de még kézzel visszahelyezhetők, fájdalmassá válnak, és komolyabb vérzés is előfordulhat.

4. stádium: A külső csomókat már nem lehet visszahelyezni kézzel sem, begyulladnak, a nyálkahártya be is repedhet, a fájdalom állandósul.

A 3-4. fázisban a recept nélküli készítmények már nem hoznak enyhülést, ezért mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Ugyanakkor fontos megjegyezni azt, hogy a fent felsorolt tünetek más betegség jelei is lehetnek, ezért – bár támpontot adhat a leírás – az a legjobb, ha enyhébb esetben is kikérjük a háziorvosunk véleményét, mielőtt megkezdjük a kezelést!

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához