Ezeket látta már?

Hirdetés

Tudta? A c-vitamintól fittebbek lehetünk

GettyImages-1454026690

A tavaszi fáradtság megviselheti a szervezetet, de a megfelelő vitamin-bevitel segíthet túllendülni az évszak kihívásain. Olvassa el tippjeinket, és kezdje ön is fittebben a tavaszt!

Figyeljen oda az étrendjére!

Fontos, hogy a tavaszi időszakban is törekedjünk a kiegyensúlyozott, vegyes étrendre. A tavasz kedvez a légúti fertőző betegségek megjelenésének és az allergia szezon is beindul, ezért a szervezet vitaminigénye megnőhet. Amennyiben figyelünk a vitaminban gazdagabb étkezésre, támogathatjuk immunrendszerünket a hatékonyabb védekezésben. Az egyik legfontosabb erőforrás a C-vitamin, amely számos zöldségben és gyümölcsben jelentősebb mennyiségben megtalálható.

Építsünk be az étkezésünkbe az alábbiak közül néhány tételt, és máris fittebbnek fogjuk érezni magunkat:

  • Acerola cseresznye: 167,7 mg C-vitamin/100g
  • Petrezselyem: 140 mg C-vitamin/100g
  • Csipkebogyó: 42,6 mg C-vitamin/100g
  • Fekete ribizli: 18,1 mg C-vitamin/100g
  • Kivi: 9,2 mg C-vitamin/100g
  • Citrom: 7,7 mg C-vitamin/100g
  • Eper: 5,8 mg C-vitamin/100g
  • Narancs: 5,3 mg C-vitamin/100g
  • Ananász: 3,6 mg C-vitamin/100g

Az étrendünk C-vitamin tartalmának kiegészítéseként szedhetünk C-vitamin készítményeket, de nem mindegy, hogy melyiket.

A kevesebb több

Sokan napi 1000 mg C-vitamint vesznek be. A szervezet – a felszívódási folyamatok sajátosságai miatt – viszont gyakorlatilag már egy hagyományos, 200 mg C-vitamint tartalmazó tablettával is csaknem telítődik. Ebből következik, hogy minél nagyobb dózisban juttatjuk be a hagyományos C-vitamin tablettát a szervezetünkbe, azt annál kisebb arányban tudjuk hasznosítani. A fel nem szívódott C-vitamin pedig a vékonybélből a vastagbélbe kerül, és a széklettel ürül, vagyis kárba vész – egyszeri túl nagy dózisok esetén akár hasmenést is okozva mellékhatásként.

A C-vitamin bélből való felszívódása történhet aktív transzporttal, amikor a C-vitamin a nátrium- és glükóz-csatornákon keresztül kerül a bélből a véráramba. Ezeknek a csatornáknak a felszívó kapacitása azonban korlátozott, és a telítődésüket követően már nem képesek több C-vitamint továbbítani a véráramba. Ez történik akkor, amikor nagy dózisban veszünk be hagyományos C-vitamin készítményeket.

A másik C-vitamin felszívódási út a passzív transzport, amikor a C-vitamin a bélfal sejtjeinek membránjain keresztül kerül a véráramba. Lezajlása nem igényel energia befektetést a szervezet részéről és nem lép fel „telítődés” sem. A liposzómás készítmények, például a Novo C vitaminok hatóanyagai ezen az úton is felszívódhatnak.

Válasszuk a liposzómásat!

Annak érdekében, hogy nagyobb arányú felszívódást érjünk el, a C-vitamint célszerű liposzómákba zárni. Ilyenkor a gyártási folyamat során a C-vitamint sejtmembránhoz hasonló burokba csomagolják, így nano méretű gömböket, liposzómákat hoznak létre. Ez a speciális burok rövid időn belül nagyarányú felszívódást tehet lehetővé, és hatásosan megemelheti a vér C-vitamin szintjét. A liposzómás vitaminokat ezért kisebb dózisban is elegendő fogyasztanunk ahhoz, hogy megfelelő vitaminszintet biztosíthassunk a szervezetünkben.

A cikket a Novo C liposzómás vitamincsalád támogatta. További információ: www.novoc.hu.

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl. A termék gyermekektől elzárva tartandó.

Forrás: Penta Pharma Zrt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához