Cukormentes karácsonyi kuglóf
Az ünnepi ízekről akkor sem kell lemondani, ha kerüljük a hozzáadott cukrot – egy kis átalakítással a kuglóf könnyebb, mégis ugyanolyan finom lehet.
Ez a cukormentes változat nemcsak a cukorbetegeknek vagy diétázóknak ideális, hanem mindenkinek, aki tudatosabban szeretné élvezni az ünnepi édességeket, anélkül hogy lemondana a karácsonyi ízekről.
Hozzávalók (1 kuglófhoz)
• 3 tojás
• 150 g teljes kiőrlésű liszt
• 50 g finomliszt
• 1 csomag sütőpor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• ½ teáskanál őrölt gyömbér
• 1 csipet őrölt szegfűszeg
• 1 csipet só
• 100 g vaj vagy kókuszolaj
• 120 ml natúr joghurt
• 80–100 g eritrit vagy eritrit–stevia keverék
• 1 kezeletlen narancs reszelt héja
• 1 marék cukormentes étcsokoládé-darab vagy darált dió (elhagyható)
Elkészítés
A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgájákat keverjük habosra az eritrittel, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat vagy kókuszolajat, a joghurtot és a narancshéjat. Egy másik tálban vegyítsük a liszteket, a sütőport és a fűszereket.
A száraz hozzávalókat fokozatosan keverjük a nedves masszához, majd óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a tojásfehérjehabot. Ha szeretnénk, a végén adjuk hozzá a csokoládédarabokat vagy a diót.
A tésztát vajjal kikent, lisztezett kuglófformába öntjük, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40–45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk a formában hűlni, majd borítsuk ki, és tálalás előtt megszórhatjuk egy kevés porrá őrölt eritrittel.
Egészséges gyümölcskenyér – így készítheti el otthon
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!