Egészséges gyümölcskenyér – így készítheti el otthon
A gyümölcskenyér hozzátartozik a karácsonyi időszakhoz, és az a jó hírünk van, hogy ebből akkor is ehet, ha mentesen étkezik!
Ez az egészséges gyümölcskenyér recept viszont hozzáadott cukor nélkül, teljes értékű alapanyagokkal készül. Puha, szaftos, természetesen édes, és akár reggelire, uzsonnára vagy egy bögre tea mellé is tökéletes választás. Ráadásul jól variálható, így könnyen a saját ízlésére szabhatja.
Hozzávalók:
• 2 érett banán
• 2 tojás
• 80 ml natúr joghurt vagy növényi joghurt
• 50 ml olívaolaj vagy kókuszolaj
• 150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
• 50 g zabpehelyliszt
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál fahéj
• 1 csipet só
• 1 alma apró kockákra vágva
• 1 marék aszalt vörösáfonya vagy mazsola
• 1 marék aszalt narancs-vagy citromhéj
• 1 marék durvára vágott dió vagy mandula
Elkészítés
A banánokat villával pépesítjük, majd hozzákeverjük a tojásokat, a joghurtot és az olajat. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a liszteket, a sütőport, a fahéjat és a sót. A száraz keveréket fokozatosan a nedves alaphoz adjuk, majd beleforgatjuk az almát, az aszalt gyümölcsöket és az olajos magvakat.
A masszát sütőpapírral bélelt kenyérformába simítjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben körülbelül 45–50 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük: ha a beleszúrt tű tisztán jön ki, elkészült. Sütés után hagyjuk a formában hűlni, majd szeleteljük.
Tipp
• Ha még szaftosabb állagot szeretne, adjon a tésztához 1 evőkanál darált lenmagot
• Fahéj helyett kipróbálhatja gyömbérrel vagy vaníliával
Mit ehet, aki paleo étrendet követ az ünnepek alatt? 3 ünnepi recept
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!