Főzés közben mindig ösztönösen leöblíti a kezét? Rosszul teszi, még ételmérgezés is lehet belőle!
Úgy néz ki, az a mozdulat, amelyet főzés közben szinte mindenki megtesz mégsem tisztítja meg eléggé a kezet, sőt, ételmérgezéshez is vezethet.
Sokan gondolják úgy, hogy ha főzés közben gyorsan leöblítik a kezüket folyó víz alatt, eltávolítják a rátapadt lisztet, nyers hús levét vagy a tojás maradványait, azzal a nem kívánatos bakteriumoktól is megszabaulnak. A gesztus ismerős, praktikus és megnyugtató – valójában azonban nem sokat ér. Erre hívja fel a figyelmet Mariana Zapien élelmiszeripari mérnök, aki szerint ez a reflexmozdulat nem semlegesíti sem a baktériumokat, sem a zsírt, sőt, könnyen előidézheti az alapanyagok és konyhai eszközök közötti keresztszennyeződést.
– A puszta vízzel történő leöblítés nem elegendő a zsír és a mikroorganizmusok eltávolításához. Ösztönből tesszük, de a hatása minimális – hangsúlyozza a szakértő, aki a közösségi médiában rendszeresen oszt meg élelmiszerbiztonsági tanácsokat.
Miért nem elég önmagában a víz?
Zapien szerint a csap alatt történő gyors öblítés képtelen eltávolítani mindazt a zsíros–fehérjés keveréket, amely a nyers alapanyagokkal végzett munka során a kézen marad. A húsból, tojásból vagy mosatlan zöldségekből kicsorgó nedvek olyan mikroszkopikus maradványokat hagynak a bőrön, amelyek szabad szemmel nem láthatók, mégis könnyen átkerülhetnek más ételekre vagy konyhai felületekre.
Ez a jelenség – a keresztszennyeződés – az otthoni ételmérgezések egyik vezető oka. A friss vizsgálatok arra is rámutatnak, hogy a háztartási konyhák meglepően gyakran válnak a baktériumok melegágyává, különösen akkor, ha a higiénés előírásokat nem tartják be következetesen.
Hogyan kell helyesen kezet mosni?
A helyes kézmosás kulcsa a türelem és a megfelelő technika. A szakértők egyértelmű ajánlása szerint meleg vízzel és szappannal, legalább 20 másodpercig kell kezet mosni. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a szappan fel tudja oldani a zsírt és az organikus szennyeződést, így a dörzsölés során hatékonyan eltávolíthatóvá váljanak.
Zapien egy 2021-ben közzétett vizsgálatra is hivatkozik, amely biolumineszcens módszerrel – fénykibocsátás alapján – értékelte a kézmosási technikák hatékonyságát. A kutatás egyértelműen igazolta, hogy a szappan és az alapos, mechanikus mozdulatok jelentősen csökkentik a kézen található mikroorganizmusok számát.
„Az ételkészítés előtt és után végzett, lelkiismeretes kézmosás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy megelőzzük az otthoni ételmérgezéseket” – összegezte a szakember.
Így kell helyesen kezet mosni, és fertőtlenítő gélt használni!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!