Krémes rizottó gombával: így készíthet gyorsan finomat
Egy tányér gőzölgő, krémes rizottóhoz nem kell sok minden, mégis tökéletes finomságot készíthet pillanatok alatt.
Ez a recept remek példája annak, hogy egy növényi alapú étel is lehet laktató és ízletes. A klasszikus parmezánt most egy kevés natúr joghurttal és tápláló tökmaggal váltjuk ki, így nemcsak krémes, de kímélőbb is lesz a végeredmény – tökéletes egy könnyed étkezéshez.
Hozzávalók (4 főre):
- 25 dkg kerekszemű rizottórizs (arborio)
- 30 dkg friss csiperke vagy barna csiperke
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dl zöldségalaplé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál szárított majoranna
- 1 evőkanál friss citromlé
- 2 evőkanál natúr görög joghurt
- 2 evőkanál pirított tökmag
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Először előkészítjük az alapanyagokat: a hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, a gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre szeljük. Egy széles serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd közepes lángon üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát is, és fél percig együtt pirítjuk. Ezután beletesszük a rizst, és folyamatosan kevergetve 1-2 percig pirítjuk, amíg a szemek kissé áttetszővé válnak.
Ekkor merőkanalanként elkezdjük hozzáadni a forró zöldségalaplevet. Minden adag után addig keverjük, amíg a rizs felszívja a folyadékot – ez kb. 20 percet vesz igénybe.
Amikor a rizs félig megpuhult, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megszórjuk a kakukkfűvel, majoránnával, sóval és borssal, és tovább főzzük. A végén hozzákeverjük a joghurtot és a citromlevet, amitől igazán krémes és üdítő lesz a rizottónk.
Tálalás előtt megszórjuk pirított tökmaggal, ami roppanós textúrát és extra tápértéket ad az ételnek. Ha szeretnénk, pár csepp extra szűz olívaolajjal még meglocsolhatjuk a tetejét.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!