Szilvás kevert sütemény - ezt a sütit diéta alatt is eheti
Ez a könnyen elkészíthető szilvás sütemény tökéletes vendégváró, de természetesen akkor is jól esik, ha senkit nem várunk, csak egy finom sütire vágyunk.
A szilva nem csupán finom, hanem egészséges is
A szilva nagyon jó rostforrás, így támogatja a bélműködést és segít megelőzni a székrekedést – különösen az aszalt formában található magas szorbitol- és rosttartalom miatt. Ezen túlmenően, a szilva fontos vitaminokat is tartalmaz: C-vitamint, amely erősíti az immunrendszert és elősegíti a kollagénképzést, valamint K-vitamint, amely elengedhetetlen a véralvadás és a csontok egészségének fenntartásához. Ezek után végképp ne spórolja ki a szilvát a süteményből!
A szilvás kevert sütemény hozzávalói:
- 25 dkg szilva (kimagozva)
- 25 dkg tönkölyliszt
- 20 dkg nyírfacukor
- 1/2 vaníliarúd
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 1 dl kókuszolaj
- 1 teáskanál fahéj
- csipet só
- nyírfacukor porcukor a tetejére
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy kerek sütőtálat sütőpapírral kibélelünk. A lisztet egy nagy tálban összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal és egy csipet sóval.
Egy másik tálban a tojásokat a nyírfacukorral és a kikapart vaníliával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a kókuszolajat. A száraz hozzávalókat fokozatosan a nedves keverékhez dolgozzuk, hogy egy sima, csomómentes tésztát kapjunk.
A masszát a tepsibe öntjük, majd a tetején egyenletesen elosztjuk a szilvadarabokat, héjukkal lefelé fordítva. Betoljuk a sütőbe, és nagyjából 35-40 percig sütjük, amíg a tészta szépen megemelkedik és aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Sütés után rácson hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint megszórhatjuk nyírfacukor porcukorral.
7 dolog, amiért megéri aszalt szilvát fogyasztani
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!