Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Testi változások és gyakori urogenitális fertőzések a várandósság idején

 Testi változások és gyakori urogenitális fertőzések a várandósság idején

Két sejt találkozásából 280 nap múlva egy teljesen új, önálló élet születik. Mindannyiunk élete így kezdődött. A várandósság alatt számos alapvető átalakuláson megy át a női test. Ezek teszik lehetővé, hogy a szervezet felkészüljön az új élet kihordására és világra hozására. Ennek látszólag ellentmond az általános tapasztalat, hogy a kismamák fogékonyabbak az urogenitális fertőzésekre.

A bakteriális vagy gombás hüvelygyulladás, valamint a felfázás néven ismert hólyaghurut gyakori kísérője a várandósságnak. A gyermekvárás időszakát az érzelmek kavalkádja kíséri: a leendő édesanyák már ebben az életszakaszban is szeretnének minél inkább gondoskodni a babáról, és aggódva figyelik a testük változásait, várják a terhességi vizsgálatok eredményeit. Az egyes trimeszterekben más-más okokból, de végig magasabb a fertőzésekre való fogékonyság.

Első harmad: megemelkedett hormonszint

Az első trimeszter igen heves is lehet: rosszullétek, hangulatingadozás, leküzdhetetlen fáradtság kísérheti, a mellek megduzzadhatnak, érzékenyebbé válhatnak. Mindezeket a változásokat a női nemi hormonok, a progeszteron és az ösztrogén szintjének a megemelkedése okozza, és megjelenik a terhességi hormon, a béta HCG is (ezt érzékelik a terhességi tesztek, sokszor a várandósság első jeleként). A megemelkedett hormonszint a kedélyállapot mellett a bőr, a keringési rendszer és a belek működésére is hat, és a hüvelyflóra pH-ját ugyancsak befolyásolhatja. A természetesen savas közeg lúgosabbá válása gyengíti a hüvely természetes védekezőképességét, ami kedvezhet a hüvelyi fertőzések, a hüvelygomba és a bakteriális vaginózis kialakulásának. Sokaknál a várandósság egyik legkorábbi, nem túl kellemes jele pont a hüvely gombás megbetegedése.

Második harmad: terhességi cukorbetegség

A második trimeszterben az arra hajlamosaknál terhességi cukorbetegség alakulhat ki. A szénhidrát-anyagcsere zavara szintén immungyengítő hatású, így kialakulhat visszatérő hüvelygomba és bakteriális vaginózis. Fontos hangsúlyozni, hogy ennek oka nem a megemelkedett vércukortartalom, hiszen sem a gombák, sem a baktériumok nem a véráramból táplálkoznak.

Harmadik harmad: torlódó szövetek

A harmadik trimeszterben rohamos növekedésnek indul a magzat, ilyenkor a kismamák súlya is gyors ütemben gyarapodik. A méh nyomja a körülötte lévő szerveket, például a húgyhólyagot, ami gyakori vizelési ingerhez vezet. A nyomás és a torlódó szövetek hatására kissé kitágul és lerövidül a hüvely, valamint a húgycső, így a végbélnyílás környékéről könnyebben vándorolnak át a bélrendszer bacilusai, és okoznak bakteriális vaginózist vagy hólyaghurutot, közismertebb nevén felfázást.

Kellemetlen hüvelyfolyással menjünk orvoshoz!

A várandósság teljes ideje alatt jellemző a megnövekedett mennyiségű színtelen, nem kellemetlen szagú hüvelyi folyás, amely normálisnak tekinthető: a szervezet fokozott váladéktermeléssel igyekszik útját állni a betolakodó kórokozóknak. A megváltozott színű, kellemetlen szagú, viszketéssel vagy alhasi fájdalommal járó folyással azonban mindenképpen keressük fel az orvosunkat! A túrós állagú folyással, erős viszketéssel, a szeméremajkak duzzanatával a hüvelygomba hívja fel magára a figyelmet, a bakteriális vaginózist pedig bőséges, szürkés, kellemetlen szagú hüvelyváladék kíséri. Utóbbi meglehetősen gyakori a várandós nők körében, de nem csak emiatt érdemes rá odafigyelni. Kezelés nélkül felszálló fertőzésként a magzatra is beszélyes lehet, koraszülést vagy vetélést okozhat. A baktériumfertőzésekre (bakteriális vaginózis és hólyaghurut) antibiotikumot írhat az orvos, amely mellett mindenképpen használjunk olyan készítményt, amely helyreállítja a hüvelyflóra természetes egyensúlyát, ezzel védekezőképességét is.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához