Ezeket látta már?

Torkán akadt a falat, meghalt a híres magyar zenész öccse

falat, félrenyelés, fuldoklás, halál, Varnus Xavér

A 45 éves férfi halálát egy félrement falat okozta.

Varnus Xavér épp Kanadában tartózkodott amikor értesítették őt arról, hogy elhunyt a testvére. A családot megrendítette a hír, de próbálnak kitartani egymás mellett. Ádám halála váratlanul érte őket, hiszen a férfi nem szenvedett betegségben, egy félrement falat okozta a tragédiát - írja a Blikk.

Ha a légcsőbe étel kerül, és az illető el kezd fuldokolni, akkor a legegyszerűbb a Heimlich-fogást alkalmazni. Azonban vannak olyan esetek, amikor senki sincsen a közelben, ilyen esetben az alábbi módszert érdemes alkalmazni.

A módszer lényege:

  1. Próbáljunk meg nyugodtak maradni, amennyire lehet.
  2. Egyenes háttal, ökölbe szorított csuklóval álljunk négykézlábra.
  3. Előrenyújtott kézzel hirtelen csapjuk magunkat a földhöz.

A mozdulat hatására a mellkasunk erősen a földhöz csapódik, így rengeteg levegő, és ezzel együtt a félrenyelt falat is távozhat.

Ha van valaki a közelben: elsősegély félrenyelésnél

A Heimlich-fogás vagy Heimlich manőver egy elsősegélynyújtási technika, ami akkor tud segíteni, akár életet is menteni, ha valaki félrenyelt, és fuldoklik. A technika a nevét Henry Heimlich amerikai orvosról kapta.

Hogyan kell végezni a Heimlich-manővert?

A fogást végzőnek a fuldokló mögé kell állnia, majd a két kezét össze kell kulcsolnia a másik hasának felső részén, a köldök fölött, majd a kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összepréselni a tüdőt. Erre azért van szükség, mert az így megnövekedő légnyomással nagy eséllyel kiszabadítható a félrenyelt falat.

Hogyan kell újraéleszteni? Ezt kell tenni, ha valakinek leáll a szíve - olvasson tovább!

A manőver csak akkor működik, ha a félrenyelt falat, tárgy teljesen elzárja a légcsövet, azaz például folyadéknál, halszálkánál nem vezet eredményre, ugyanis nem lesz elég nagy a légynyomás. A technikát akkor alkalmazzák, ha az, aki félrenyelt, még az eszméleténél van. Annál, aki elveszítette az eszméletét, szív-tüdő újraélesztést, gyerekeknél hasra fektetést és hátba verést alkalmaznak inkább.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Blikk/EgészségKalauz