Fruktóz, édesítőszerek

Orvos válaszol
2011. február 07. 15:25
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Kérdés: T. Doktor úr!

A fruktózzal készült élelmiszereket fogyaszthatják a cukorbetetgek? vagy milyen más édesítéssel készíthetők.

Köszönöm.

Válasz:

Valamennyi természetes cukor közül a fruktózé a legalacsonyabb glikémiás index (= 19), cukorbetegségben azonban így is óvatossággal fogyasztható.

A javaslat, ajánlás szerint a napi fogyasztása ne haladja meg a 25-40 g-ot. Összevetésképpen az étkezési cukor glikémiás indexe 65 körüli, a mézé pedig 55.

A gyümölcscukor, a fruktóz előnye még, hogy kb. kétszerte édesebb a glukóznál, (ha nem hőkezelt). A mesterséges édesítőszerek választéka nem csekély, azonban ezek otthoni sütés-főzésre nem alkalmasak. Érdemes a diabetikus recepteket (megfelelő mennyiségű) fruktózzal is kipróbálni. A napi ajánlott adagot nem szabad túllépni!

jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# Endokrinológia / anyagcsere

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk