Ezeket látta már?

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás Központ

Így lehet ló segítségével sérült gyermekeket gyógyítani, fejleszteni

lovasterápia gyógypedagógia gyerekek

Mit takar a lovasterápia kifejezés, hogyan és kiknek tud segíteni?

Bozori Gabriella, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának vezetője beszél arról, pontosan mit takar a lovasterápia kifejezés, hogyan és kiknek tud segíteni. Hallhatunk továbbá a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány programjairól, képzéseiről, versenyeiről is.

Mi az a lovasterápia? Kiknek és miért lehet hasznos?

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás Központjában magas színvonalú terápiás munka folyik az egészségügyi program részeként: hippoterápia, gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, valamint pszichológiai lovasterápia is elérhető a lovasterápiás szolgáltatások közül. Azok a páciensek, akiknek befejeződött a terápiás folyamata, bekapcsolódhatnak a fogyatékos személyek szabadidős lovaglásába vagy lovassportjába.

A fóti központ a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány programjainak és tevékenységeinek is helyet ad, itt zajlanak a lovasterapeuta-képzések, a lovas parasportedző-képzések, a lovas vizsgák és az önkéntesek képzése. Lovasterápiás versenyek és nemzetközi díjlovas versenyek helyszíne is, valamint ezen a területen alakította ki a szervezet támogatóinak segítségével az Élhető Jövő Parkot, mely azon kívül, hogy alternatív, fenntartható energiatermelési- és tárolási módokat mutat be, maga termeli meg a központ működtetéséhez szükséges tiszta energiát, és kutatási helyként is szolgál egyetemek, cégek számára.

Hippoterápia

A hippoterápia a lovasterápia egyik ága, orvosi indikáció alapján történő neurofiziológiai gyógytorna-kezelés a tartási és mozgásfunkciók javítása, korrekciója érdekében. A terápiás lovak speciális kiképzésben részesülnek. A lépésben haladó ló mozgását átveszi a rajta ülő lovas, és testének válaszreakciói (tartás, egyensúly, támasztó reakció) csakúgy, mint a gyógytornában, stabilizálják és erősítik az izomzatot.

Gyógypedagógiai lovaglás

A lovasterápia egyik ága, mely tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, látás- és hallássérült, esetenként mozgássérült, teljesítmény- és viselkedési zavarokkal küzdő, hiperaktivitással és figyelemzavarral, valamint beszédproblémákkal küzdő gyerekek és fiatalok fejlesztésére szolgál. A lovaglás, a lóval való foglalkozás, ápolás, szerszámozás stb. a pácienseket mind a motoros, mind a kognitív funkciók területén fejleszti, érzelmileg és szociálisan is motiválja.

Pszichológiai lovasterápia

Fóti Lovasterápiás Központunkban pszichológiai lovasterápiát is kínálunk az arra rászorulóknak. Ez a terápiafajta pszichés problémákkal küzdő gyerekekben és fiatalokban erősíti az ént és az önkontrollt, valamint a szociális készségeket. A lovaglástól új élményeket kapnak, új képességeket fedeznek fel magukban, új energiaforrásokhoz jutnak.

Fogyatékossággal élők szabadidős lovaglása és lovassportja

Fogyatékossággal élő gyerekek a lovas parasportban bővíthetik és mélyíthetik el mindazokat a pozitív tapasztalatokat, amelyeket a lovaglás, a lovakkal való foglalatosság során szereztek. A Gyermekmentő Szolgálat lovas parasport edzőket, oktatókat is képez.

Lovak

A Lovasterápiás Központban tartott saját lovaink száma általában 25 és 30 között változik. A legtöbb póni a Mecklenburg-Elő-Pomerániában őshonos léwitzi fajta. Ez az erőteljes, robusztus felépítésű, 130-148 cm marmagasságú póni szelíd, ugyanakkor nagyon készséges a munkában, ezért ideális versenyzéshez, szabadidős lovagláshoz.

"Nagyon jók a tapasztalataink velük lovasterápiában. Rajtuk kívül van még néhány nagy lovunk, főleg hannoveri fajta, melyeket lovasterapeuták képzésére használunk, illetve versenyzésre." - mondta el Bozori Gabriella.

Terapeutaképzés

A Lovasterápia Szövetség 2003 óta folytat hivatalos lovasterapeuta-képzéseket fóti Lovasterápiás Központjában. Ez világszerte az egyetlen olyan intézet, amely gyógytornászoknak és gyógypedagógusoknak, pszichoterapeutáknak, pszichológusoknak és lovas parasport edzőknek egyaránt tud államilag elismert képzést nyújtani. A színvonalas képzés két évig tart. Évente átlagosan 10-15 terapeuta tesz sikeres vizsgát Fóton.

Versenyek

A hagyományosan minden ősszel megrendezett FEI Nemzetközi Díjlovas Verseny (ami egyben Díjlovas Világkupa forduló is) és Nemzeti Díjlovas verseny különlegessége, hogy a párhuzamosan gyerekek és fiatalok részvételével lovasterápiás verseny is zajlik, sőt, egy közös, vidám versenyszám erejéig élsportolók és sérült gyerekek egyszerre mérik össze tudásukat. A gyerekeknek mindenféle ügyességi feladatot kell megoldaniuk lóháton, pl. egy pohár vizet egyensúlyoznak a kezükben, labdát kell egy vödörbe dobniuk, lovastorna elemeket végezni a ló hátán stb. A nézőközönséget mindig elbűvöli az a versenyszám, ahol a gyerekek jelmezben és díszletek között olyan történetet játszanak el, melynek másik főszereplője a ló.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

33 éve a gyerekekért – így segít a rászorulóknak a Gyermekmentő Szolgálat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyógytorna

Forrás: EgészségKalauz