A kávé és a tea csökkentheti egyes agytumorok kockázatát...
A kávé és a tea fogyasztása csökkentheti egy rosszindulatú agydaganat előfordulásának valószínűségét, állítják amerikai kutatók.
A megállapításra egy több mint 500 ezer európai bevonásával készült tanulmány adatait elemezve jutottak a Brown Egyetem (Providence, Rhode Island) kutatói Dominique Michaud vezetésével.
Forrás: Napidoktor
A glióma elnevezésű, rosszindulatú agytumor viszonylag ritka, Európában például 100 ezer emberre évente 6-8 eset jut. Annak valószínűsége, hogy valakinél kialakul élete folyamán ez a betegség, kevesebb mint egy százalék.
Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban tíz európai országból, 521 488 személytől származtak az adatok. A felmérésbe bevont emberek részletes kérdőívet töltöttek ki egészségi állapotukról, étrendjükről, életvitelükről. A vizsgálatban átlagosan 8,5 évig követték nyomon a résztvevőket.
Két mondatban...
Az ilyen jellegű cikkeket, tanulmányokat a "szakma" mindig komoly kétkedéssel és kritikával fogadja, mert néhány év múlva megjelenik egy másik tanulmány, ahol szintén hatszámjegyű populáción bebizonyosodott mindennek az ellenkezője...
Mit lehet tenni? Ezek az állítások mindig - az életben általában is, a klinikai gyakorlatban meg főként - hosszú távon nyernek bizonyítást, amely hosszú táv ez esetben akár több évtizedet is jelenthet - de talán megéri...
(a szerk.)
A kutatók úgy találták, hogy a több kávét és teát fogyasztó emberek körében kisebb kockázattal alakult ki glióma az eltelt idő alatt, mint azok között, akik keveset vagy egyáltalán nem ittak ezen italokból.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!