Ezeket látta már?

Alkohol ellen eper: hatásos védelem a gyomornak?

Betegségek
2011. november 03. 10:31
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Európai kutatók patkánykísérletben kimutatták, hogy az eper fogyasztása csökkenti az alkohol a gyomor nyálkahártyájára gyakorolt káros hatását. A PLOS One folyóiratban megjelent kutatás eredményei hozzájárulhatnak a gyomorfekély kezelésének fejlesztéséhez.

Az olasz, szerb és spanyol szakértőkből álló nemzetközi kutatócsoport megerősítette az eper védőhatását az emlősök alkohol által károsított gyomrában. A kísérletben a kutatók etil-alkoholt adtak a kísérleti patkányoknak, és azt tapasztalták, hogy azokban az egyedekben, amelyek előtte epret fogyasztottak, a gyomor nyálkahártyája kisebb mértékben károsodott.

eper-d00000CEE6d11ccba962a

Forrás: Medipress


A tanulmány társszerzője, Sara Tulipani elmondta, hogy az eper pozitív hatása nemcsak a gyümölcs antioxidáns tulajdonságával és fenol-típusú vegyületek magas szintjével magyarázható, hanem azzal is, hogy kiváltja a szervezet antioxidáns védelmi mechanizmusát és enzimeit. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az eperben gazdag étrend pozitív hatással lehet a szabadgyökök termelődésével összefüggő gyomorbetegségek megelőzésében. A gyümölcs emberben lelassíthatja a gyomorfekély kialakulását.

A gyomorhurut, vagyis a gyomor nyálkahártyájának gyulladása az alkoholfogyasztással hozható összefüggésbe, de a rendellenességet vírusfertőzés, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. aszpirin) vagy a Helicobacter pylori baktérium ellen alkalmazott gyógyszerek is okozhatják.

Maurizio Battino, a kutatás olaszországi koordinátora elmondta, hogy az eper fogyasztása ilyen esetekben a behatás alatt vagy után csökkentheti a gyomor nyálkahártyájának károsodását. A kísérlet során kimutatták, hogy a gyomor fekélyesedése azokban az alkohollal itatott patkányokban volt kisebb, amelyek testsúlykilogrammonként 40 milligramm/nap eperkivonatot fogyasztottak. Mivel a gyomorfekély ellen kevés hatékony gyógyszer áll rendelkezésre, az eperben található vegyületek áttörést jelenthetnek az ilyen jellegű betegségek kezelésében.

(Tehát az eper, amennyiben beigazolódnak a hatások klinikai körülmények között is, ún. gasztroprotektív hatású, azaz fentiek alapján védi a gyomonyálkahártyát. A szerk.)

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# gyomorbetegségek # kutatás # terápia

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés