Ezeket látta már?

Miért rajongunk a csípős ételekért, ha közben kínoznak is minket?

Színes
2025. november 14. 19:54
csípős étel miért jó

A tudomány válasza meglepően egyszerű erre a kérdésre.

A csípős ételektől könnybe lábad a szem, megindul az izzadás, a torok égni, kaparni kezd, és mégis… milliók keresik nap mint nap a maró élményt. De mégis miért vágyunk valamire, ami látszólag fájdalmat okoz? A magyarázat jóval izgalmasabb annál, mint hogy „szeretjük az ízét”. A kapszaicin – a paprika erejéért felelős vegyület – ugyanis sokkal inkább az idegrendszerünket dolgoztatja meg, mint az ízlelőbimbóinkat.

A test vészjelzést ad – de azt is megtanulja, hogy ez „jó”

A csípősség nem klasszikus ízérzet. A növényekben található kapszaicin eredetileg azért alakult ki, hogy az állatok ne akarják megenni az adott növényt. Ez az anyag közvetlenül az idegrendszerhez kapcsolódó receptorokhoz kötődik – nem az ízlelőbimbókhoz –, és lényegében azt üzeni a szervezetnek: „valami irritáló, potenciálisan káros dologgal találkoztál, szabadulj meg tőle gyorsan!”.

Liam Browne, a University College London kutatója úgy fogalmaz:

- Képzeljünk el egy mérnöki feladatot, ahol irritáló anyagokat kell észlelnünk egy rendszerben, és gyorsan eltávolítanunk azokat.

A kapszaicin a TRPV1 nevű receptorhoz tapad, amely a fájdalom és a hő érzékelésére specializálódott. Amikor ez megtörténik, olyan, mintha egy kis tűzjelző megszólalna, és beindítaná azokat a reflexeket, amelyekért az autonóm idegrendszer felel: könnyezés, izzadás, orrfolyás. A tested egyszerűen szabadulni próbál attól, amit veszélyesnek ítél.

A TRPV1 egyébként sok mindenre reagál: 42°C fölötti hőmérsékletre, a fekete bors piperinjére vagy éppen különféle növényi irritánsokra. Vannak olyan növények is – például az Euphorbia resinifera –, amelyekben előfordul a resiniferatoxin nevű anyag, amely ezerszer erősebb, mint a kapszaicin.

9000 éve esszük a csípőset

Bár a kapszaicin eredetileg védekezésre szolgál, az emberek mégis több ezer éve imádják. A legkorábbi nyomok i. e. 7000 körüli Mexikóból származnak. Azóta a világ minden szegletében elterjedt, és mára egész iparág épül az élményre.

A kérdés mégis adott: ki az, aki önszántából vállalja a könnyezést és a tejet kortyolgató kínlódást?

A válasz részben genetikai: a TRPV1 gén többféle változatban is létezik, és ezek különbségei határozzák meg, mennyire reagál valaki a csípősségre. Ráadásul a receptorok idővel „elfáradnak”: így, ha rendszeresen eszik csípőset, a szervezet megtanul kevésbé hevesen jelezni.

A „jóindulatú mazochizmus” jelensége

Az, hogy valaki élvezi-e a csípős ételeket, nagyrészt pszichológiai folyamat. Browne szerint „a predikció, a kontextus és az irányíthatóság” kulcsfontosságú. Amikor valaki először eszik valami csípőset, a test vészhelyzetként értékeli. De ahogy újra és újra találkozik vele, lassan megtanulja, hogy nincs valódi veszély: a fájdalomérzet átminősül, és az agy már másképp reagál.

Ez a mechanizmus hasonló ahhoz, ami miatt sokan élvezik a hullámvasutakat vagy a horrorfilmeket. Tudja, hogy félelmetes, de kontroll alatt tartja az élményt, és ettől lesz izgalmas, sőt jutalmazó folyamatok indulnak be.

A szervezet ugyanis endorfinokat szabadít fel, amelyek enyhe eufóriát okoznak. A kapszaicin tehát valójában egy természetes hangulatfokozó, amelyet a fájdalom átlépése után élményként él meg az agy.

Mit tegyünk, ha elragad a lendület, és túl erősre sikerül a falat?

A csípősség okoztaégő érzést nem a víz fogja enyhíteni – sőt, csak rosszabb lesz. A kapszaicin ugyanis zsírban oldódik és taszítja a vizet, így a víz csak szétteríti a szájban az irritáló anyagot.

A tej és a tejtermékek ezzel szemben ideálisak. A bennük lévő zsírok és fehérjék megkötik a kapszaicint és „lehozzák” a receptorokról.

Az alkoholra sokan esküsznek, de csak magas alkoholtartalom esetén képes oldani a kapszaicint – a sör például szinte semmit sem segít.

A tudományos „hack” azonban még kényelmesebb: ez pedig a mentafagylalt.

A fagylalt zsírtartalma oldja a kapszaicint, miközben a benne lévő mentol aktiválja a hidegérzékelésért felelős TRPM8 receptorokat. Így egyszerre csökkenti a hőt, az irritációt és az égő fájdalmat.

Ez az oka annak, hogy az erős ételek kétszer csípnek
Figyelmébe ajánljuk

Ez az oka annak, hogy az erős ételek kétszer csípnek

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: TheGuardian
# csípős # csípős étel # chili # táplálkozás # kapszaicin

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés