Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

7+1 tuti tipp a pollenallergiásoknak!

A klímaváltozással növekszik a pollenkoncentráció, és a pollenszezon is hosszabbra nyúlik, az allergiások száma pedig egyre emelkedik. A szénanátha kellemetlen tünetei pokolivá tehetik az allergiások hétköznapjait. Mit tehetünk a kínzó orrdugulás és tüsszögés ellen?

Aki allergiás, tudja, mennyire kellemetlen folyton tüsszögni, a viszkető orrunkat vakarni, és a tavaszi, illetve nyári szép időben náthával küzdeni. Sajnos a pollenszezon évről évre hosszabbra nyúlik: már a tél végén elkezdődik, és egészen az ősz közepéig eltart. A szezonális pollenallergiát városi betegségnek is nevezik, mert a jobb körülmények között élők és a városlakók körében gyakrabban fordul elő. A nagyobb településeken szennyezettebb a levegő, ezért az immunrendszer nem szokja meg a pollenek jelenlétét, és nem alakul ki ellenük a megfelelő védettség. Az allergiás időszakban jobban tesszük, ha minél többet otthon maradunk, ám nem lehetünk hetekig a lakásunk foglyai. Hogy könnyebbé tegyük az allergiás napokat, tartsunk be néhány egyszerű szabályt!

  1. Pollenszezonban szellőztessünk ritkábban, hogy minél kevesebb pollen kerüljön a lakásba! Inkább csak éjszaka nyissuk ki az ablakot, napközben ne, illetve próbáljunk meg minél ritkábban porszívózni!
  2. Mossunk hajat mindennap, mert a hajunkban sok pollen megtapad, ezért este a lakásban is sokat belélegezhetünk belőlük. Amint belépünk a lakásba, vegyük le a cipőnket, és tartsuk jól elzárható helyen!
  3. Viseljünk napszemüveget! Védelmet biztosít, mert így sokkal kevesebb pollen jut a szemünkbe.
  4. Kerüljük a dohányfüstös helyeket, mert a füst irritálhatja a szemünket és az orrunkat.
  5. Ha érzékenyek vagyunk a fűfélékre és a gyomnövényekre (pázsitfű, útifű, parlagfű), ne mi vágjuk a füvet, és ne is ücsörögjünk frissen nyírt gyep mellett.
  6. Ha tehetjük, szereltessünk be légkondicionálót és pollenszűrőt a lakásba, és az autóban is inkább így szellőztessünk ahelyett, hogy az ablakokat húznánk le.
  7. Az utcán hordjunk maszkot, mert a használata jelentősen megszűri a polleneket, amelyekből így sokkal kevesebb jut be a szánkba és az orrunkba.

+1. Amint megjelennek az első tünetek, tehát tüsszögni kezdünk és fújjuk az orrunkat, válasszunk a természetes eredetű összetevőket tartalmazó orröblítők és orrspray-k közül! Az orröblítők kimossák a polleneket az orrjáratból, az orrspray-k pedig mérséklik a tüneteket.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához