Ezeket látta már?

A heparin - új szerepkörben?

A heparin kulcsfontosságú szerepet játszik az allergiás, gyulladásos reakciókban. A svéd Karolinska Intézet kutatói egy svájci és német kollégákkal karöltve végzett vizsgálatban úgy találták, hogy a heparin kulcsfontosságú szerepet játszik a hízósejtek által irányított allergiás és gyulladásos folyamatokban. Ez új fényt vet a heparin élettani funkciójára.

J. Erik Jorpes professzor annak idején kimutatta, hogy a heparint, egy a fehérvérsejtekhez tartozó sejtcsoport, a hízósejtek termelik. A hízósejtek központi szerepet játszanak a gyulladásos betegségekben és hozzájárulnak az érfal átjárhatóságának növekedéséhez, az allergiás és anafilaxiás reakciókhoz. A jelenlegi vizsgálat a mögöttes mechanizmusokat és azok terápiás vonatkozásait tárta fel.

A heparin - új szerepkörben?

A szerzők kimutatták, hogy a heparin kiváltja a bradikinin nevű hormon képződését, ami ödémát, anafilaxiás és gyulladásos tüneteket okoz, és közismerten összefüggésben van a kóros hízósejt-aktivitással. A hízósejtekből felszabaduló heparin, az alvadási kaszkád egy tagját, a XII., ún. Hageman-faktort aktiválva szabadítja fel a gyulladásos mediátor bradikinint. A vizsgálat ezáltal egy meglepő közös láncszemet tárt fel a véralvadási folyamat és a hízósejtek által irányított gyulladásos reakciók között.

A bradikinint vagy a XII. faktort gátló gyógyszerek mind beteg emberekben, mind genetikailag módosított egérmodellekben kivédik a kóros hízósejtaktivítás hatásait, így új kezelési módot jelenthetnek az allergiás és gyulladásos betegségek terápiájában.

A tanulmányt az Immunity című lap legutóbbi számában publikálták.

Forrás: Medipress