Ezeket látta már?

Már most érdemes elkezdenie ezt a terápiát, ha idén már nem kér az allergiából!

allergia ellen allergén immunterápia gyógyszerszedés tüsszögés

Ha elege van a gyógyszerszedésből, orrcseppekből és szeretné gondtalanul élvezni a szabadban töltött időt majd nyáron, akkor érdemes megfontolnia a következő szezon előtt az allergén immunterápiát.

Összeszedtük, mit érdemes tudnia erről a kezelésről.

Mi az allergén immunterápia?

Az allergén immunterápia, vagy más néven allergia-specifikus immunterápia, az allergiás megbetegedések egyik kezelési módja. A hagyományos, leginkább tüneti kezelési módokkal ellentétben, az allergén immunterápia célja mérsékelni a tünetek hátterében húzódó kóros folyamatokat. A kezelés hatására fokozatosan csökken a szervezetben kialakuló allergiás reakció erőssége.

Már az első évben javulnak a tünetek

Az allergén immunterápia lényege, hogy a kezelés során a beteg folyamatosan emelt dózisban azt az allergént kapja, ami az allergiás tüneteit kiváltja. A szervezete így idővel megtanulja elviselni az allergént, és miután hozzászokott, az allergiás tünetei sem jelentkeznek majd. Ez az idő egyénenként változó, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek tünetei már a kezelés első évében jelentősen javulnak. Ez igaz a szublingvális kezelésre is, mely nem jár kötöttséggel, a betegnek az otthonában, cseppeket vagy napi egy tablettát a nyelve alatt feloldva kell beszedni.

Kinek érdemes ezt a kezelést választania?

Az allergén immunterápia ajánlható mindenkinek, aki idegenkedik a tartós gyógyszerszedéstől, hosszútávú megoldást keres az allergiája kezelésére. Átlagosan 3-5 éves kezeléssel akár 10 évre megszűnhetnek az allergiás tünetek. Mivel nem mindenki reagál egyformán a kezelésre, ezért ebben lehetnek egyéni eltérések.

Annak is érdemes belevágnia, akinél a hagyományos tüneti szerek nem hoztak elég javulást, az allergén növény virágzásának idején még mindig zavarja az orr-, szem-, torokviszketés, orrdugulás, tüsszögés, ami miatt sokan éjszaka sem tudnak pihentetően aludni.

Az érvek mellett szólhat az is, hogy a jelenleg elérhető allergia kezelési módok közül ez az egyetlen, amely képes megelőzni a további allergiák megjelenését, illetve azt, hogy az allergia szövődményeként asztma is kialakuljon.

Mikor lehet elkezdeni?

A tüneti szerekkel ellentétben az allergén immunterápiát nem akkor kezdjük, amikor az allergiát okozó pollenek megjelennek a levegőben. Ezt a kezelést az allergén növény virágzása előtt legkésőbb 2 hónappal meg kell kezdeni. Parlagfű allergiásoknak tehát május végéig, a nyírfa allergiásoknak decemberben, a pázsifűfélékre allergiásknak pedig márciusig, érdemes tehát előre feljegyezni. Az immunterápia akkor is végezhető, ha több mindenre vagyunk allergiások. Ilyen esetben a kezelés előtt végzett allergia vizsgálat eredményét a beteg beszámolója alapján, a tüneteivel összevetve határozzák meg, hogy melyik allergén váltja ki a legerősebb tüneteket, melyik okoz nagyobb mértékű életminőség romlást, s ez alapján arra a kezelést először megkezdik.

Mikor alkalmazható az allergén immunterápia?

  • amikor a hagyományos allergiaellenes kezelés nem kielégítő;
  • amikor az alkalmazott allergiakezelés nem összeegyeztethető egyéb gyógyszeres kezeléssel;
  • amikor az alkalmazott allergiagyógyszerek mennyiségét csökkenteni szeretnék.

Az allergén immunterápiát a következő allergiatípusok esetén lehet alkalmazni:

  • szezonális allergiák (pl. pollenallergia);
  • rovarcsípés okozta allergia: a súlyos és életveszélyes rovarcsípés okozta allergiák esetében hatékony kezelési mód;
  • lakásban, házban fellelhető allergének esetén (pl. poratka, állatszőr);
  • allergiás asztma;
  • ekcéma.

Ételallergiák esetében az immunterápia hatásossága nem bizonyított.

Az allergén immunterápia alkalmazhatóságáról a kezelő szakorvos vagy szakorvos (pl. allergológus) dönt, figyelembe véve, hogy a betegnek milyen egyéb társbetegségei vannak, milyen gyógyszereket szed, és milyen súlyosságú a fennálló túlérzékenység.

Az allergén immunterápia menete

A kezelés többféle formában történhet. Allergén adható: bőrbe adott injekcióval, tablettával, oldatos spray-vel vagy akár különböző cseppek formájában is.

  • Injekció: egy vékony és rövid tűvel a bőr alá fecskendezik az allergént nagyon kis mennyiségben. Az allergén mennyiségét hétről hétre emelik, és 3-6 hónap alatt elérik a kívánt dózist. A kezelés ezután havi gyakoriságúra csökken, ami akár éveken keresztül is fenntartható. A lehetséges szövődmények (például súlyos allergiás reakció) miatt a kezelést csak kórházi vagy rendelői körülmények között lehet elvégezni.
  • Nyelv alá helyezett tabletta, vagy ott alkalmazott csepp, illetve oldatos spray: ezekben az esetekben a különböző kiszerelésű allergént a nyelv alá kell helyezni/felvinni, rövid ideig ott tartani, majd lenyelni. A kezelés ritkán jár nemkívánatos eseményekkel, így azt önállóan, a beteg otthonában is lehet alkalmazni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Náthának tűnik, de nem az: ezt teheti a téli allergia ellen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához