Ezeket látta már?

Ami allergiásoknál veszélyes lehet: a korompenész

2013.08.22. Módosítva: 2015.11.04.

A korompenész egészségügyi hatásáról: levéltetvek, lepkekabócák és más növénykártevő rovarok (ált. Hemiptera) által kibocsátott ragacsos mézharmaton elszaporodó sötét színű mikroszkópikus gombák tömege, mely nyár közepétől gyakran borítja a növények lombját.

Települések közterületein többnyire a hársfát (Tilia spp), a szivarfát (Catalpa bignonioides) és az eperfát (Morus alba, M. nigra) sújtja, de beltéri dísznövényeken is előfordulhat.

Ami allergiásoknál veszélyes lehet: a korompenész

A korompenész által okozott növényvédelmi problémákon és esztétikai értékcsökkenésen túl fontos kiemelni a gombák közegészségügyi vonatkozását is. E gombák (főként Aureobasidium pullulans (de Bary) G. Arnaud, Alternaria és Cladosporium spp.) nagy mennyiségű spórát termelnek, melyek a levegőbe jutva az arra érzékenyeknél allergiás megbetegedéseket, I és III típusú allergiát (szénanátha, asztma, hiperszenzitív pneumonítisz) válthatnak ki.

Az allergiásoknak javasolt az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának heti jelentéseiben közzétett légköri gombakoncentráció (Alternaria, Cladosporium) adatok követése, mely segítségül lehet az allergén elkerülésében.

Emellett fontos a légköri koncentráció csökkentésének érdekében, hogy a lakott területeken az erősen fertőzött növényeknél megfelelő módon védekezzenek a kiváltó ok, a mézharmat termelő rovarok kártétele ellen.

Készítette: Dr. Magyar Donát - osztályvezető, Országos Környezetegészségügyi Intézet

Forrás: ÁNTSZ