Ezeket látta már?

Darázscsípés: életveszélyes is lehet?

2018.06.07. Módosítva: 2018.06.07.
darazs_0

Önnek milyen az ideális nyár? Ülni a kertben, teraszon egy hideg sörrel vagy üdítővel, esetleg görögdinnyét eszegetni? A meleg időben azonban több rovarral is találkozunk, és ezekben a hónapokban sajnos a darazsak is nagyobb veszélyt jelenthetnek ránk.

A karcsú, néhány cm-es, jellegzetes sárga-fekete csíkos darazsak a leggyakoribb hazai rovarok közé tartoznak. A méhekhez hasonlóan kolóniákban élnek, vagyis több száz, akár több ezer egyed alkothat egy-egy családot, akik elhagyatott, sötét és száraz helyeken építenek maguknak fészket. Nem ritka, hogy a darazsak az ember közelébe, például padlásokra, ritkábban használt kerti szerszámoskamrába építkeznek, de akár a postaládába is beköltözhetnek.

A darazsak agresszívak

A méhekkel ellentétben (melyek általában csak véletlenül csípik meg az embert) a darazsak agresszívak, és az emberre is rátámadnak, ha veszélyeztetve érzik magukat. A legrosszabb módszer ellenük a hadonászás, csapkodás, amivel előzni biztosan nem tudjuk őket, viszont "egyértelműbbé" válhat az állatok számára, hogy veszélyt jelentünk rájuk.

Nyáron, főleg nyár végén nő meg a darázscsípések száma, többek között azért, mert a darazsak ilyenkor fejezik be a szaporodást, és a dolgozók több időt töltenek azzal, hogy magas cukortartalmú élelmet keressenek. A darazsak szívesen fogyasztanak gyümölcsöket, így nagyon gyakori, hogy a nyári befőzések vagy kerti sütögetések alkalmával jelennek meg.

A csípés során a darázs a fullánkjával megszúrja a bőrünket (vagy akár az alatta lévő szöveteket is), és a csípésen keresztül méreganyagot juttat a szervezetünkbe. A méreganyag, mely tíznél is több antigént tartalmaz, gyulladást okozhat, a csípés általában komoly fájdalommal, viszketéssel, az érintett terület kipirosodásával jár, de a legtöbb embernél nem jár együtt súlyosabb szövődményekkel, és a kellemetlen tünetek néhány napon belül elmúlnak. Fontos megjegyezni, hogy a méhekkel ellentétben a darazsak többször is képesek csípni, ugyanis másmilyen a fullánkjuk felépítése. A méhek fullánkja beleszakadhat az áldozatába, és ez egyben az állat halálát is okozza. A darazsakra ez azonban nem jellemző.

darazs_0

Súlyosabb tüneteket is okozhat

A darázscsípés nemcsak helyi reakciókat okozhat, a kellemetlen tünetek nagyobb területekre, akár az egész testre is kiterjedhetnek. Akinél ez a kiterjedtebb reakció megjelenik, valószínűleg allergiás a darázscsípésre, de nem olyan mértékben, hogy életveszélyes állapotba kerüljön. A kiterjedt reakció együtt járhat testszerte megjelenő kiütésekkel, kipirosodással, ödémásodással, sőt hányással, hasi fájdalmakkal is. A kiterjedt reakciók általában egy héten belül elmúlnak, de mindenképpen érdemes orvoshoz menni, ha ilyet tapasztalunk magunkon.

A legsúlyosabb esetekben úgynevezett anafilaxiás sokk is kialakulhat, mely a darázs mérgére adott, azonnali hiperérzékenységi reakció. Nagyobb a rizikója, ha több csípést is éri az áldozatot, és erre darazsak esetében sajnos nagy az esély.

A méhcsípés így kezelhető: kattintson tovább!

Az anafilaxiás sokk tünetei

  • a szapora pulzus
  • az alacsony vérnyomás
  • az émelygés, szédülés vagy ájulás
  • a légzési nehézségek, zihálás, köhögés
  • az idegentest-érzés a torokban
  • a kipirult bőr
  • a testszerte megjelenő csalánkiütések
  • a száj, a nyelv, a fülek, a szemhéj feldagadása
  • a halálfélelem
  • a zavarodottság

Az anafilaxiás sokk életveszélyes, mellyel azonnal orvoshoz kell fordulni! Az anafilaxiás sokkról érdemes tudni, hogy minél gyorsabban jelennek meg a tünetek, annál súlyosabb a reakció.

Forrás: EgészségKalauz