Diabetikus kompót és lekvár - így készítse el

#gyümölcsök #befőzés #cukormentes #befőtt
2020.08.30.

Dunsztja sincs arról, mi az a dunsztolás? Itt most elolvashatja a legfontosabb trükköket és tudnivalókat!

Leggyakrabban lekvárt és befőttet készítünk, ugyanakkor évek óta egyre felkapottabbak a házilag készülő szörpök, krémek, chutney-k is. Ételintolerancia esetén pedig az egyetlen biztos megoldás lehet, hiszen minden házilag készül, így csak azokat az összetevőket tartalmazza majd, amiket magunk válogattunk.

5 tipp befőzéshez:

  • Legyen minél frissebb a nyersanyag - ezt már nagyanyáink óta tudjuk.
  • Gyümölcslevek, ízek készítéséhez a 100%-ban érett, dzsemek készítéséhez a 80-90%-ban, míg befőttekhez a 75%-ban érett gyümölcsöket ajánljuk.
  • Fő a higiénia! Ne csak a munkaeszközök tisztaságára figyeljünk, hanem a munkaasztalra, vágódeszkára is.
  • Minden tetőt és üveget csírátlanítsunk: a forró vizes mosogatás és a törölgetés nélküli szárítás elengedhetetlen, sőt a kifőzés a legbiztosabb mód arra, hogy ne romoljon meg az étel.
  • A felhasználni kívánt nyersanyagokat áztassuk,mossuk, majd óvatosan öblítsük le.

Tartósítás

A háztartásokban leggyakrabban használt tartósítószer a só, a cukor, az ecet és a citromsav, amelyeket gyakran egészíti ki a szalicil- és az aszkorbinsav amelyekről manapság megoszlanak a vélemények, mivel érzékenyeknél allergiás reakciókat okozhatnak.

A só és a cukor tehát a legkézenfekvőbb megoldás, hiszen vízelvonó tulajdonságuk révén tartósítanak. Sóból átlagosan 16-20%-ot érdemes az anyaghoz adni, cukorból pedig legalább 55%-ot. Azonban ilyen magas só- és cukortartalmú termékeket már nem igazán készítünk, hiszen más eljárásokkal együtt alkalmazva csökkenthetőek a mennyiségek.

Száraz vagy nedves dunsztolás?

A dunsztolás lényege röviden, hogy elpusztítsuk a befőttben lévő mikroorganizmusokat és baktériumokat, így növelhetjük az eltarthatóságot.

Száraz dunsztolás(gőzölés) során a gyümölcsöt főzéssel, hőkezeléssel csírátlanítjuk, aztán töltjük üvegekbe, ezért arra kell törekednünk, hogy az üvegek olyan lassan hűljenek ki, amennyire csak lehet.

Biztosan sokan emlékeznek rá, hogy nagyanyáink takaróval bélelt ládákba helyezték ilyenkor a befőtteket, közel egymáshoz. Ha ügyesek voltunk, akár 2-3 napig is eltarthat a folyamat.

A nedves dunsztolás akkor szükséges, hanyers ételeket szeretnénk konzerválni. Ilyenkor a megtöltött, légmentesen lezárt üvegeket kell vízbe állítva forralni,hogy a baktériumok elpusztuljanak. Tehát gyakorlatilag üvegestől főzzük meg a kompótot, befőttet.

Befőzés glutén- és cukormentesen

Az egyik legnagyobb kihívás ugyanakkor az, hogyan tegyük glutén- és cukormentessé kedvenc zöldségeinket és gyümölcseinket. Zselésítő anyagok közül már kapható gluténmentes és cukor csökkentett változat is szerencsére, így ezt a problémát hamar orvosolhatjuk.

Tudta, hogy a kovászos uborka nemcsak finom, hanem egészséges is? Nézze meg, miért!

A cukor csökkentése picit több odafigyelést igényel, de ez sem lehetetlen. Mindenképpen figyeljünk rá, hogy csak egészséges, érett gyümölcsökkel dolgozzunk. A befőttesüvegekbe rakott gyümölcsökre kb. 2/3 arányban tegyünk hideg vizet, illetve 4-5 szem édesítőszert, majd ezután zárjuk le.

Nedves dunsztban főzzük, ameddig az üvegben lévő víz el nem kezd gyöngyözni, ezután főzzük még 10 percig. Bebugyolálva hagyjuk kihűlni. Használhatunk fruktózt is, amelyet ugyan fogyaszthatnak cukorbetegek, de mindenképpen számítsák bele napi szénhidrát mennyiségükbe. A zselésebb, kocsonyásabb állag eléréséhez használhatunk agar-agar zselésítő anyagot, ami természetes, tengeri algából készült.

Forrás:

Diabetes.hu

Befozes.eu

MDOSZ

Forrás: EgészségKalauz