Ezeket látta már?

Forduljon orvoshoz, ha ezeket tapasztalja darázscsípés után

darázscsípés, után orvos mikor

A darázscsípés bár fájdalmas, általában ártalmatlan, ám vannak bizonyos tünetek melyek esetén érdemes orvoshoz fordulni.

Amikor egy rovar mérge kerül a szervezetbe, a test idegenként ismeri fel azt, és speciális ellenanyagokat termel ellene, ami különböző reakciókat vált ki az emberi szervezetben. Ezek lehetnek enyhébbek de akár igen súlyosak is,

Milyen gyakran fordul elő a rovarméreg-allergia?

A felnőttek 4%-ában, a gyermekek közel 1%-ában lehet rovarméreg-allergiával számolni. Fontos megkülönböztetni a két leggyakrabban előforduló hártyásszárnyú rovart, ami hazánkban az allergiával járó csípések nagy részét okozzák.

Milyen a darázs csípése?

Sárga-fekete csíkos potroha van, főként nyáron- késő őszig van jelen, főleg élelmiszerek közelében. Csípéskor nem hagyja benn a fullánkját, többször is csíphet.

Milyen a méh csípése?

A színe az aranysárgától a sötétbarnáig változik, a testük általában barnás szőrrel fedett, a potroh csíkozott. Tavasztól-tél elejéig, főleg méhkaptárak, rétek körül jelennek meg, a fullánkjuk legtöbbször a bőrben marad.

Hogyan alakul ki az allergia?

A méregben található fehérje-természetű anyagokkal, enzimekkel szemben, csípést követően specifikus IgE ellenanyagok termelődnek. Ezek az ellenanyagok váltják ki a későbbiekben az allergiás tüneteket.

Rovarcsípés tünetei

Normális reakció:

 •  a csípés helyén viszkető, kissé fájdalmas csomó alakul ki, körülötte a bőr 2-10 cm-es területen vörös, duzzadt lehet. A tünet 1-2 nap alatt teljesen eltűnik.

Nagy lokális reakció:

 •  a csípés helyén 10 cm-nél nagyobb, vörös, fájdalmas duzzanat jelentkezik, ami 1 napnál tovább fennáll.

Szisztémás reakció:

A csípést követően gyorsan, 5-10 percen belül különböző súlyosságú tünetek jelentkezhetnek, testszerte, amik esetén orvoshoz kell fordulni:

 • bőrviszketés,
 • csalánkiütés,
 • bőrpír,
 • rossz közérzet,
 • gyengeség,
 • hányinger,
 • fulladásérzés,
 • nehézlégzés, súlyos esetben anafilaxiás sokk alakulhat ki.

Az allergia vizsgálata

Amennyiben egy korábbi csípés után a normálisnál nagyobb reakció jelentkezik, akkor javasolt allergia vizsgálat végzése. A vizsgálat vérvételből történik, amelyben a specifikus IgE ellenanyag kimutatását végezzük méh-és darázsméreggel szemben. Átfogó allergia vizsgálat (multiplex allergia teszt) az egyes allergének közötti összefüggéseket, az esetleges keresztallergiákat is feltárja.

Így kezelhető a méh -és darázscsípés

Normális bőrreakció esetén szteroid tartalmú kenőcsök, antihisztamin alkalmazása gyorsan csökkenti a tüneteket. Nagy lokális reakció, vagy szisztémás tünetek esetén azonban javasolt szakorvoshoz fordulni!

A méh és a darázs csípésének kezelésére a bőrgyógyászok a következő tippeket javasolják:

 • Legyen nyugodt: bár a méhek csak egyszer csípnek, a darazsak többször is. Ha megcsípte valami, nyugodtan menjen el az adott helyről, hogy elkerülhesse a további támadásokat.
 • Távolítsa el a fullánkot: ha a fullánk a bőrében maradt, óvatosan szedje ki egy csipesszel.
 • Szappanos vízzel mossa meg a csípés helyét és fertőtlenítse le a területet.
 • Vigyen fel hideg pakolást a duzzanat csökkentése érdekében.
 • Szedjen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedését: a méh- és a darázscsípés fájdalmas, így szükség esetén csillapíthatja a kellemetlen érzést.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha így néz ki otthon a párnája, érdemes most rögtön lecserélnie!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rovarcsípés

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához