Ezeket látta már?

Ekcéma: ezeknél a gyerekeknél alakulhat ki nagyobb eséllyel

csalánkiütés, allergia, földimogyoró, gyerek

Az ekcéma nagyon sok gyereket érint. Német kutatók érdekes eredményre jutottak.

Nagyobb az ekcéma kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akik korán kerülnek közösségbe azokhoz képest, akik ezeket az éveket még otthoni környezetben töltik - állapították meg német kutatók. Az ekcéma a bőr pikkelyesen hámló, viszketéses, pirosas kiütéses állapotának összefoglaló neve. Amerikai adatok szerint a gyerekek 10-20 százalékát érinthetik a tünetek valamilyen mértékben.

Német kutatók 3097 gyereket követtek születésüktől 6 éves korukig. Claudia Cramer düsseldorfi kutatócsoportja (IUF - Institut für Umweltmedizinische Forschung) az egykori Kelet-Németországban és Németországban felnőtt gyerekek adatait vetette össze és elemezte.

Megállapították, hogy a keleti részen élő gyerekek közül - akiket jellemzően már két éves koruk előtt bölcsődébe adtak - 13 százaléknál jelent meg ekcéma 4 éves kora előtt, míg az ország nyugati részén élő gyerekek körében 8 százalék volt ez az arány. A keleti részen nevelkedett gyerekek 55 százaléka járt bölcsődébe kétéves kora előtt, míg a nyugati részen ez az arány csupán 6 százalék volt.

Ekcémás? Így hatnak legjobban a gyulladáscsökkentő krémek - olvasson tovább!

A korán közösségbe került gyerekeknél 56 százalékkal nagyobb arányban alakult ki az ekcéma azokhoz képest, akik otthon töltötték ezeket az éveket. További kutatásokkal arra keresnek választ a szakemberek, hogy a közösség típusa, illetve az ott naponta eltöltött idő hossza miként befolyásolja a gyerekek immunválaszát és stressz-szintjét. Az eredményeket az Allergy című szakfolyóirat online kiadása ismertette.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához