Ezeket látta már?

Felmérés az ételintoleranciáról

Kutatási adatok egy sokakat érintő valós betegségről, mely nehezen diagnosztizálható… 4-5 évig várunk, mire kiderül végre, mitől fáj a hasunk, és mik okozzák a kiütéseket? Minden 4. ember érintett Magyarországon: és még csak nem is jut eszükbe, hogy tartós panaszaikat étel okozza.

Az ételintolerancia vagy ételérzékenység átlagosan minden 4. embernél tüneteket okoz. Nem azonos az ételallergiákkal, nem is mutatható ki laboratóriumi allergia tesztekkel.

Felmérés az ételintoleranciáról

Ezért a FOODTEST ételintolerancia laborja utána járt a leggyakoribb panaszoknak, és annak, hogy végül az érintettek hogyan szereznek tudomást a "betegségükről".

A leggyakoribb tünetek – az érintettek 41%-ánál – gasztroenterológiai, emésztési jellegű: haspuffadás, hasfájás, heveny hasmenés, gyakran gyomorégés, gyomorfájdalom.

A második legjellemzőbb tünetcsoportot a bőrkiütések, aknés pattanásos bőr, ekcéma jelentik.

Az anyukák legyenek körültekintőek. Gyakran előfordul, hogy a gyerek hasfájásra panaszkodik, vagy épp megmagyarázhatatlan kiütései keletkeznek. Ha orvosai nem találnak semmilyen kóros elváltozást, vagy okot, ami ezért felelős lehet, akkor se gondoljon arra, hogy a gyerek szimulál. A fájdalmai, megmagyarázhatatlan kényelmetlenség érzete hátterében ilyenkor állhat az, hogy szervezete nem képes bizonyos ételek maradéktalan megemésztésére.

Miért nem mutatható ki az ételintolerancia a hagyományos módszerekkel? A megkérdezett páciensek jelentős többsége arról számolt be, hogy tüneteikre sem orvosuk, sem a hagyományos laboreredmények nem tudtak magyarázatot adni éveken át. Hiába követte egyik vizsgálat a másikat, a páciens végül – végigjárva a szakorvosok után még a pszichológusokat is - természetgyógyászoknál kötött ki – ami szintén nem hozott igazi eredményt.

Az ételekkel kapcsolatos betegségeket 2 nagy csoportba szokás sorolni: az ételallergiákra és a nem allergiás étel érzékenységre, vagy más szóval: ételintoleranciára. A problémák egy része lehet az enzimhiány, mint pl.: a jól ismert laktóz intolerancia, amikor a tejcukor bontása nem tud végbemenni az enzim hiánya vagy működésképtelensége miatt. De más tényezők is okozhatják a panaszokat.

Ma már könnyen megtalálható az ilyen rosszullétekért felelős étel laboratóriumi vizsgálattal, egyszerűen vércseppből - az ételekben található különféle fehérjék ellen termelődött IgG típusú immunglobulinok vizsgálatával - akár 226 féle étel-komponensre vonatkozóan.

Az ételintolerancia nehezebben tetten érhető, mint az allergia, ugyanis nem jelentkezik azonnal, csak napok, hetek múltán mutat tüneteket, melyeket így beazonosítani már a vizsgálatok nélkül nagyon nehéz.

Feketelistán az egészséges ételek is?

Az ételintolerancia vizsgálat egy csepp vérből néhány nap alatt 226 féle ételre eredményt tud adni. A páciens ezután tudatos étkezéssel megkezdheti azon ételek kerülését, melyekre a tesztje szerint szervezete nem jól reagál. Akár teljesen egészségesnek tűnő ételek is "fekete-listára" kerülhetnek, mert éppen ezek váltják ki a tüneteket.

Az étel okozta érzékenységgel kapcsolatba hozható leggyakoribb tünetek a következők: hasfájás, haspuffadás, gyomorpanaszok, emésztési problémák, fáradékonyság, tanulási nehézségek, hiperaktivitás és lehangoltság. Ha ezt tapasztalja gyermekénél, végeztessen ételintolerancia tesztet!

www.foodtest.hu

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához