Ezeket látta már?

Fontos tudni: allergiatípusok - részletesebben

Ételallergiától a fémallergiáig... A cikk bemutatja a fontosabb allergiákat, és hogy mire vigyázzunk magunk, felismerhetjük-e a tünetekből, hogyan és mire vagyunk allergiásak?

Felismerték, hogy az ételeknek és a táplálkozásnak jelentős hatása van a krónikus betegségekre. Ez immunológiai reakción alapul, amelyekben a nők kétszer gyakrabban érintettek, mint a férfiak.

Allergiás conjunctivitis

A kötőhártyagyulladás (conjunctivitis) a leggyakoribb szembetegség gyermekkorban és a felnőtteknél. Gyakran nevezik "vörös szemnek is", ugyanis a gyulladt kötőhártya - a szemgolyót fedő, szemhéj alatt található szövet - a kitágult kapillárisok miatt élénk vörös színt vesz fel.

Asztma

Leggyakoribb tüdőbetegség az asztma. Ma Magyarországon kb 2-300 ezer asztmás ember él. Előfordulása gyermekkorban még magasabb, eléri a 4-5%-ot. Az asztma jelentőségét elsősorban a krónikus volta adja. Az asztma mai tudásunk alapján nem gyógyítható, mindössze tünetei kontrollálhatók, szinten tarthatóak. Az asztma idejében való felismerése, a megfelelő kezelése elengedhetetlen.

Fémallergia

Amellett, hogy számos fém (nátrium, kálium, kálcium, stb.) szervezetünk elengedhetetlen építőeleme, sok fém annak ellenére, hogy önmagában nem képez veszélyt a szervezet számára, képes immunreakciókat elindítani.

Fontos tudni: allergiatípusok - részletesebben

Házipor-atka allergia

A köznyelvben házipor-allergiának hívott betegség okozója valójában nem a házipor, de még nem is a háziporatka, hanem annak mikroszkopikus méretűre feltöredezett, így a levegőben szálló beszáradt széklete. Ez az ürülék az, amit belélegezve, megérintve a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja. A lakáson belüli allergének közül a házipor-atka okoz leggyakrabban légúti allergiát.

Gyógyszerallergia

Számos gyógyszer okozhat mellékhatásokat, és ezek között allergiás reakciót is. Amikor a gyógyszer első alkalommal kerül a szervezetbe, a test idegenként ismeri fel azt, és speciális ellenanyagokat termel ellene. Ezek az IgE antitestek aztán a gyógyszerre való második találkozás alkalmával akcióba lépve hisztamint szabadítanak fel.

Keresztallergiák

Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik, főleg allergiás szezonban, olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia jelensége áll.

Napallergia

Napjainkban a barna bőr divatjának hódolók egyenletes barnaságukért szinte mindenre hajlandóak, ám ennek elérése után mégsem vallhatják mindannyian elégedettnek magukat. Az óvatlan és felelőtlen napozásnak ugyanis ára van!

Fényérzékenység

Számos ember testén napfény hatására különböző kiütések, foltok jelenhetnek meg. Ezt a jelenséget nevezzük fényérzékenységnek. A fényérzékenység bizonyos formái egyben a bőrrák kockázatát is jelentősen növelik.

Darázs- és méhcsípés kivizsgálás és kezelés

Az elmúlt években számos méh- vagy darázscsípés okozta allergiás reakcióról, fulladásról számoltak be a hírek. Nem ritka, életveszélyes is lehet, ha hirtelen kezd dagadni, azonnal orvoshoz, ügyelethez, mentőhöz kell fordulni!

Fontos tudni: allergiatípusok - részletesebben

Szénanátha

Szénanátha, szaknyelven rhinitis allergica, pollenekre (a virágok szaporító szervének hímivarsejtjei), penészre (gombafajta, mely megtalálható a természetben, illetve nyirkos, sötét zárt helységekben, mint pince vagy fürődszoba), illetve egyéb más mikroszkopikus anyagokra adott allergiás reakció. A szénanátha lehet szezonális (csak bizonyos hónapokban jelentkező) vagy egész évre kiterjedő, úgynevezett perenniális. A szezonális szénanátha akkor jelentkezik, amikor a növények (fák, füvek) virágoznak, pollenjüket szórják.

Táplálékallergia

Táplálék allergia (ételallergia) az elfogyasztott ételre adott allergiás válasz. Az ételallergia tünetei igen szerteágazóak lehetnek. Az ételallergia jelentkezhet hasi panasszal (ilyenkor a legegyszerűbb az étellel való kapcsolat felfedezése), de okozhat bőrtünetet (ekcéma, urticaria), légzési nehezítettséget (asztma) is. Az ételallergia esetében általában elmondható, hogy a bélrendszer károsodott, a baktériumflóra felborult, az emésztés-felszívódási funkciók elégtelenek. Az ételallergia jelentkezik talán legfiatalabb korban. El kell különíteni az ételintoleranciától.

Tetoválás és allergia

A tetoválás manapság reneszánszát éli. A fiatalabb korosztályban szinte mindenkinek van egy-két ábra a testén. Elmondható, hogy a tetoválás mára olyan divat lett, melyből ciki kimaradni. A tetoválás elterjedésével egyre gyakrabban hallani a kellemetlen mellékhatásokról is. Hát igen, nem túl kellemes, ha valaki a szépségért tetováltatja magát, és az eredmény pont az ellentéte. Az esztétikai élmény helyett egy ronda, undorító, sok esetben visszataszító bőrgyulladás, mely mögött nem egyszer heveny allergiás reakció áll.

Nikkelallergia (és fejfájás?)

Kevesen tudják, hogy a nikkelallergia nem csak bőrtüneteket okozhat. Létezik egy, a nikkelallergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó "Nikkel allergia szindróma". Ez a tünetcsoport, amelyre jellemző lehet a hirtelen megjelenő kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt ekcéma, sajátságosan bőrérintkezés nélkül alakul ki.

Ekcéma, bőrallergia

Legfiatalabb korban jelentkező allergiafajta a bőrallergia atópiás ekcéma vállfaja. Már pár hetes hónapos csecsemőkön is megjelenhet. Korai megjelenésével ez a bőrallergia egyben igen sokszor az allergiás menetelés (ekcéma-asztma-szénanátha) első állomása.

Másik bőrallergia az un. kontakt ekcéma. Megjelenése inkább későbbi életkorra tehető, és szemben az atópiás ekcémával testfelületen ott jelenik meg, ahol az allergénnel a bőr/nyálkahártya érintkezett.

Immunmediált ételintolerancia

Emberek milliói szenvednek élelmiszer intoleranciától. Az IgG-mediált élelmiszer intolerancia tünetei azonban – az azonnali reakciójú IgE-mediált allergiával ellentétben – csak néhány nap késéssel jelennek meg: általános levertség, súlyproblémák, fáradékonyság, fejfájás, szisztémás gyulladások. A specifikus IgG mérésével az immunválaszt kiváltó élelmiszerek gyorsan kizárhatók az étrendből.

Ételallergia vagy intolerancia?

A kérdés eldöntése sokszor nem is olyan egyszerű. Hasonló illetve azonos tünetek, mégis teljesen eltérő okok a háttérben. Míg az ételallergia az immunredzser kóros válasza, addig az étel-intolerancia mechanizmusában az immunrendszernek semmi szerepe.

Forrás: Napidoktor