Ezeket látta már?

Ha allergiás, nem mindegy, milyen orrspray-t használ!

nátha, megfázás, orrcsepp-függőség, orrspray-függőség, orrdugulás

Sokan a patikában maguk választanak vény nélkül kapható orrspray-t. Könnyen melléfoghatnak, ha nem tudják, mitől dugult el az orruk.

A szénanátha kezelésére szolgáló gyógyszerek támogatása évről évre csökken, ezzel párhuzamosan egyre több gyógyszer válik vény nélkül elérhetővé. Ez az allergiás felhasználók szokásaik megváltozásához vezet. A szénanáthások kénytelenek saját maguk – jobb esetben a gyógyszerész segítségével – dönteni a terápiáról. Többségük csak abban az esetben keresi fel orvosát, ha az "öngyógyszerezés" nem hozta meg a várt eredményt. Ha viszont a patikában maguk válogatnak például az allergiás orrdugulást enyhítő készítmények között, nagyon melléfoghatnak.

Különbség az orrspray-k között

"Az allergia összetett folyamat" - mondja Dr. Nékám Kristóf a Budai Irgalmasrendi Kórház Allergológiai és Immunológiai Osztályának vezetője. Kívülről csak az látható, hogy allergiaszezonban a szénanáthás orra folyik, a szeme viszket, köhög, tüsszög. A panaszokat kiváltó felső légúti gyulladás azonban egész évben ott van a háttérben.

Ezért korántsem mindegy, hogy az allergiás tünetek fellángolásakor, amennyiben nem orvoshoz mennek, hanem a patikában vény nélkül vásárolnak, milyen orrspray-t választanak a szénanáthás betegek. Olyat, amelyik csak a megfázásos tüneteket (orrfolyás, orrdugulás) orvosolja, de tartós használata az orrnyálkahártya károsodásához is vezethet, vagy pedig olyat, amelyik magát az allergiát is visszaszorítja, és akár fél éven át biztonságosan használható?

Így válasszunk orrspray-t

Amennyiben magunk választunk, szerencsésebb esetben a gyógyszerésszel konzultálva, feltétlenül tisztában kell lennünk azzal, hogy mi okozza orrdugulást: megfázás vagy allergia? Az orrspray-k közül a hazai gyógyszertárakban leggyakrabban vásárolt úgynevezett nyálkahártya-lohasztó orrcseppek, orrspay-k, ugyanis csak az orrdugulást, orrfolyást orvosolják megfelelően. Az igaz, hogy ennek az érösszehúzódást kiváltó készítménynek a hatására az allergiás beteg hasonló tünetei is perceken belül javulnak.

A megduzzadt nyálkahártya vastagsága, és vele az ott felgyülemlett váladék mennyisége a szénanáthás betegek esetében is csökken. Az allergiával küszködő máris kap levegőt és az orrát sem kell állandóan fújnia. Mégis, ezt az orrspray-t allergia kezelésére tartósan semmiképpen nem szabad használni! Magát az allergiás folyamatot ugyanis nem gátolja, mert a gyulladásban szerepet játszó hisztamin receptorokra nem hat. Ezért a szénanátha egyéb tüneteit, a viszketést és a tüsszögést sem enyhíti. Ráadásul a megengedett 3-5-14 naptól eltérő, hosszú távú alkalmazása tönkreteheti az orrnyálkahártyát, és állandó, igen nehezen kezelhető orrfolyást idézhet elő.

Az igazi allergia elleni orrspray-k közül a szteroidtartalmú készítmények mind vénykötelesek és csak a középsúlyos-súlyos allergiás tünetek esetén alkalmazhatóak. Csak a tüneteket nyomják el, az allergia kialakulásáért felelős receptorokra nem hatnak.

Az orrspray-k előnyei

Az orrspray-nek vannak bizonyos előnyei a tablettával szemben. A nyálkahártyán keresztül nagyon gyorsan, akár 15 percen belül hat, és alkalmazása bármikor elkezdhető vagy felfüggeszthető. Esős időszakban nem kell használni, hiszen a pollenmennyiség lecsökken. Továbbá naponta 2x1-1 befúvással elérhető a kellő hatás, azaz a szénanátha megszüntetése, az egész szervezet megterhelése nélkül.

Féloldali orrdugulás: ilyen, amikor rákot jelez a bedugult orr - olvasson tovább!

Akár 6 hónapon át is alkalmazható a nyálkahártya károsodásának veszélye nélkül ellentétben a rövid használati idejű nyálkahártya-lohasztó szerekkel! Tartalmilag pedig, bár van gyulladáscsökkentő hatása, önmagában nem alkalmas az akut rhinitis tüneteinek gyógyítására.

Forrás: Napidoktor