Ezeket látta már?

Ha csökken a légszennyezettség - eltűnik az allergia?

2010.06.15. Módosítva: 2015.11.04.

Levegő Munkacsoport: ha csökken a légszennyezettség, eltűnik az allergia. Hagyd otthon az autódat - tedd tisztábbá Budapest levegőjét! kampány célja az allergiás tünetegyüttesben szenvedő magyarok számának csökkentése. Évről évre egyre több ember küzd allergiával, melyet nem csak a levegőbe jutó pollenek, hanem az iparosodó társadalom által kibocsátott nagymértékű szennyező anyagok együttes jelenléte vált ki.

Februárban indult, és jelenleg is tart a Levegő Munkacsoport 'Hagyd otthon az autódat - tedd tisztábbá Budapest levegőjét!' című kampánya, mely rámutat arra az

Ha csökken a légszennyezettség - eltűnik az allergia?

évtizedek óta bizonyított tényre, hogy a gépjármű-közlekedésből származó, finom eloszlású korom, amely főként a dízelmotorokból származik, jelentősen fokozza a virágpor allergiát kiváltó hatást. Továbbá gyengíti az immunrendszert a közlekedési eredetű kén-dioxid, a nitrogén-oxidok és az ózon, valamint marja a nyálkahártyát, így a veszélyessé vált pollenek sokkal könnyebben jutnak a szervezetbe.

Kommentár: légköri ártó gázok

Az emberi tevékenység hatásáral a légkörbe kerülő nitrogén - oxidok és a kén - dioxid, amellett, hogy köhögésre ingerlő, nyálkahártya irritáló, erősen mérgező gázok, a savas esők fő okozói. Az esővízzel kémiai reakcióba lépnek ugyanis, így az élővilágra, valamint az épített környezetre egyaránt nagyon káros, savas kémhatású csapadék keletkezik. Hatására a tavak elnéptelenednek, az erdők – különösen a fenyvesek – pusztulásnak indulnak. A mészkőépületek és szobrok mállása felgyorsul, a vas szerkezetek pedig hamarabb rozsdásodnak.

(Ehardt Andrea)

Pollenek mindig is voltak a levegőben, most mégis sokkal több ember válik allergiássá és asztmássá, mint korábban, és számuk rohamosan nő. Rendkívül sok olyan anyag kerül ugyanis a levegőbe az emberi közlekedésből, iparból és energiatermelésből, amelyek korábban vagy egyáltalán nem voltak jelen, vagy csak a jelenleginél jóval kisebb mennyiségben. Ezek a szennyező anyagok rátapadnak az egyébként ártalmatlan pollenek felületére, így azok tulajdonságai módosulnak, és az immunrendszert megzavarva allergiás tüneteket alakítanak ki az emberi szervezetben. Épp ezért hiba lenne azt gondolni, hogy az allergiát okozó növények kiirtásával a probléma megoldódik: a folyamatot csak a légszennyezés, és különösen a gépjármű-közlekedésből származó káros anyagok nagymértékű csökkentésével lehet visszafordítani.

Épp ezért figyelmeztetnek arra a civil szervezet munkatársai, hogy a közúti forgalmat jelentősen csökkenteni kell. Becslésük alapján, például Budapesten százezer személygépkocsival kellene csökkenteni a napi forgalomban résztvevők számát ahhoz, hogy járulékos hatásként az allergiás tünetegyüttesben szenvedők száma is érdemben csökkenhessen. Kedvezően hatna továbbá a gépjárművek számának mérséklése a városi zajszintre, és jelentősen csökkentené a stresszterheltséget is, melyek együttesen szintén hozzájárulnak az allergia kialakulásához.

Forrás: Medipress