Ezeket látta már?

A hidegtől vagy az ételektől rosszabbodik az ekcéma gyerekkorban?

ekcéma

Télen, a hideg és száraz levegő miatt az ekcémás tünetek rendszerint felerősödnek. A tünetek fellángolását csecsemőknél azonban okozhatják az újonnan bevezetett ételek is.

Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan deríthetjük ki, hogy mi áll a fokozódó ekcéma hátterében.

Ezért fokozódnak télen az ekcémás tünetek

Az ekcéma első jelei már a pár hetes babán is megjelenhetnek, jellemzően azonban az 1-2. életévben, az arcon és fejbőrön jelentkeznek vörös, viszkető foltok, kiütések formájában. Az ekcémás csecsemő érzékeny, gyakran igen száraz bőre gondos ápolást igényel. Télen a kinti hideg, a fűtött szobákban a száraz levegő miatt fokozott odafigyelést igényel az ekcémás bőr. Ebben az időszakban ezért gyakoribb az ekcémás tünetek fokozódása.

A hozzátáplálás időszakában is fellángolhat az ekcéma

Az új ízek bevezetése kapcsán jelentkezhetnek különböző bőrkiütések, viszketés, csalánkiütés és ekcémás tünetek a csecsemőknél. Az étkezések kapcsán kialakuló bőrtüneteket valamilyen allergén fehérje válthatja ki, amellyel korábban még nem találkozott a kisgyermek szervezete. Ezek a panaszok olyan esetben is kialakulhatnak, ha korábban semmilyen tünete nem volt a csecsemőnek, de a meglévő ekcéma is súlyosbodhat.

Honnan ismerhetjük fel a kiváltó okot?

Fontos tudni, hogy a csecsemőnél már az új ízek bevezetése előtt is jelentkeztek-e ekcémás tünetek. Ha igen, akkor sikerült-e azonosítani a kiváltó okot. Ennek hiányában ugyanis nehéz megállapítani, hogy a hozzátáplálás miatt fokozódnak az ekcémás panaszok, esetleg a hideg, száraz levegő miatt vagy más egyéb okból – magyarázza dr. Balogh Ádám. Első körben tehát mindig az ekcéma kiváltó okát kell megkeresni, lehetőleg még az új ízek bevezetése előtt.

Ezért fontos a tüneti napló

Korábban nem voltak ekcémás tünetek, de a téli hónapokban jelentkeznek, ami egybeesik a hozzátáplálás megkezdésével? Dr. Balogh Ádám ilyen esetben azt tanácsolja, hogy vezessünk tüneti naplót, amiben feljegyezzük, hogy milyen tünetek, mikor jelentkeztek, illetve milyen új ételt kapott a baba abban az időszakban. Nagyon lényeges, hogy a hozzátáplálás során kövessük a fokozatosság elvét, és egyszerre csak egy új ízt vezessünk be. Csak így fogjuk tudni, hogy összefüggenek-e a bőrtünetek a táplálkozással.

Ha az ekcémás tüneteket valamilyen ételallergén okozza, akkor a bőrtünetek néhány nap múlva javulni fognak, ha a kicsi étrendjéből teljesen kihagyjuk a problémás élelmiszert. Amennyiben nem látunk összefüggést az étkezéssel és az ekcéma hátterében az időjárás vagy más egyéb kiváltó ok áll, akkor további vizsgálatokra van szükség.

Diéta csak kivizsgálás után!

Dr. Balogh Ádám hangsúlyozza, hogy az ekcémás és ételallergiás tünetek esetén is nagyon lényeges az orvosi kivizsgálás. Az ekcéma kezeléséhez szükséges készítményeket a kezelőorvos írja fel, ezekkel eredményesen lehet csillapítani a viszkető érzést. Felesleges diétás megszorításokhoz vezet, ha a gyermeket kivizsgálás nélkül kezdjük diétáztatni azért, mert csak gyanakszunk valamilyen lehetséges allergénre. Valódi ételallergia esetén az elvégzett vizsgálatokkal meg lehet határozni, hogy valóban felléphetnek-e súlyos, akár életveszélyes tünetek és emiatt szigorú diétára van szükség, vagy esetleg sütve fogyaszthat például tejet vagy tojást a gyermek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vörös és viszket? Innen tudhatja, hogy téli bőrszárazság vagy ekcéma az oka

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ekcéma

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához