Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Hol nyaralhatunk biztonságosan allergiásan?

shutterstock 1701884641

A hosszú bezártság után sokan vágyunk egy kis felszabadulásra és utazásra. Nyáron azonban nemcsak a járványügyi előírások betartására kell figyelnünk, hanem ha érintettek vagyunk, az allergiát okozó pollenekre is. Hogyan menjünk nyaralni, ha allergiásak vagyunk?

Az allergia kellemetlen tünetei tönkretehetik a nyaralást

Az elmúlt egy év mindenki számára megterhelő volt. A hosszan tartó bezártság, az állandó bizonytalanság és a szociális kapcsolatok hiánya mindannyiunkat megviselt. Vágynánk a felszabadulásra és az utazásra, ám még mindig óvatosnak kell lennünk. A járványügyi előírások betartása mellett az is fontos, hogy alaposan nézzünk utána, hova megyünk nyaralni, ha allergiásak vagyunk. Álmaink vakációján ugyanis nem jó, ha végig tüsszögünk, orrot fújunk, illetve viszket a torkunk. A pollenallergia tünetei még a legszebb nyaralást is tönkretehetik, ezért érdemes előre terveznünk!

Nyaralás előtt nézzük meg a pollennaptárt

A pollenek már február végétől egészen az ősz közepéig megkeseríthetik az életünket. Nyáron főleg a pázsitfűfélék, július közepétől október közepéig pedig a parlagfű virágzik. Ha a nyaralást szeretnénk önfeledten eltölteni, tervezzük meg előre, hogy hova fogunk menni. Ha belföldön maradunk, akkor érdemes olyan időpontot választanunk, amikor nem kínoznak bennünket az allergia tünetei, ha pedig külföldre megyünk, utazzunk olyankor, amikor az allergiánk a legerősebb otthon. Utóbbi esetében válasszunk olyan úticélt, ahol inkább alacsony a pollenkoncentráció.

Ne felejtsük otthon az allergia elleni szereinket

Nézzünk utána, melyik országban mikor és mi virágzik, ugyanis ez eltérő lehet a hazaitól. Az útra mindig vigyük magunkkal a jól bevált patikaszereinket, és az sem árt, ha van nálunk természetes összetevőket tartalmazó orrspray, illetve orröblítő. Ezeket a szereket érdemes mindig a kistáskánkban tartani, hogy kéznél legyenek, ha szükség lenne rájuk. Ha repülővel utazunk, vigyázzunk: a patikaszereket ne a nagybőröndbe, hanem a kézipoggyászba csomagoljuk el.

Jó úti cél lehet a tengerpart és a hegyvidék

Ha allergiásak vagyunk, akkor az egyik legjobb úticél a tengerpart lehet, hiszen a tengerparti levegő és a sós víz jót tesz, megkönnyíti a légzést. Ha nem szeretjük a meleget és inkább aktív kikapcsolódásra vágynánk, akkor menjünk a hegyekbe kirándulni. Tengerszint feletti 1500 méteres magasságtól már szinte alig vannak pollenek, a friss hegyi levegő pedig a tüdőt is kitisztítja. Utazás előtt vizsgáljuk át a csomagjainkat, nehogy otthon felejtsük az allergia elleni szereinket. Fontos, hogy biztonságban érezzük magunkat!

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához