Ezeket látta már?

Karácsonyfa-szindróma: megfázáshoz hasonló tünetekkel jelentkezik

karacsonyfaszindroma_

Talán nem is gondolná, de a lakásban felállított karácsonyfán képződő penészgombák számtalan panaszt okozhatnak. Nátha, köhögés, szemviszketés - a karácsonyfán megtelepedő penészgombák is okozhatják!

Az úgynevezett karácsonyfa-szindrómát a New York Állami Egyetem részeként működő Upstate Orvostudományi Egyetem szakemberei fedezték fel, miután rekordmértékű légúti megbetegedést tapasztaltak a karácsony napját megelőző, illetve követő hetek során.

Mi a karácsonyfa-szindróma?

A kutatók 28 karácsonyfáról származó mintákat, köztük tűleveleket és fakérget vontak alapos vizsgálat alá. A különböző fajtájú fákon összesen 53 esetben találtak gombákat. Az azonosított penészgombák 70 százaléka olyan tüneteket eredményezhet, mint az orrviszketés, vizenyős szemek, köhögés, légszomj, mellkasi fájdalmak, nátha, kimerültség és alvási problémák.

Néhány közülük hosszú-távú tüdőproblémához és a hörghuruthoz, illetve a tüdőgyulladáshoz hasonló betegségekhez is vezethet - olvasható a The Daily Telegraph.

Karácsony és penész

A penészgomba természetes módon képződik a fákon, de a kellemesen meleg karácsonyi szobah őmérsékletben gyorsan fejlődik. Az Annals of Allergy, Asthma and Immunology című folyóiratban megjelent tanulmány egy másik vizsgálatot is idéz, amely szerint miután a karácsonyfa 2 hétig áll a lakásban, a levegőben lévő penész spórák száma nyolcszázról ötezerre nő légköbméterenként.

A kutatást vezető Lawrence Kurlandsky már többször kezelt olyan betegeket, akiknél egyértelmű volt a karácsonyfa és a tünetek közötti összefüggés. Akik nem szeretnék fa nélkül tölteni az ünnepeket, és a műfenyőt is inkább mellőznék, azoknak a szakember egy szokatlan tanácsot ad: azt javasolja, hogy először is mossák le a fájukat a kertben és hagyják megszáradni, mielőtt bevinnék a lakásba. Persze, ha az idő nyirkos, ezt inkább mellőzzük, mert csak megnövelhetjük a penészgombák elszaporodásának az esélyét.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz