Ezeket látta már?

Ezt rontják el a legtöbben, amikor kivizsgáltatják magukat lisztérzékenységre

lisztérzékeny, ok, vizsgálat, kimutat, cöliákia

Nem mindegy, hogy milyen értékeket ellenőriztet a vérvételkor.

A lisztérzékenység, cöliákia vagy autoimmun gluténérzékenység néven ismert kórkép nem ételallergia, hanem autoimmun betegség. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa, egy gyakori tévedésre hívja fel a figyelmet.

Mi is az a lisztérzékenység?

A lisztérzékenység - avagy a cöliákia - egy olyan autoimmun betegség, melynek kiváltója a gliadin, a glutén egyik fehérjecsoportja. A glutén fogyasztásának hatására a szervezet hibás immunreakciót ad, ami miatt sérül a vékonybélben lévő nyálkahártya. Az állapot a vékonybélbolyhok pusztulását eredményezi, így csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, így egy idő után felszívódási zavar lép fel. A szövődmények elkerülése érdekében fontos a lisztérzékenység korai felismerése.

Leggyakoribb tünetei

  • hasmenés
  • puffadás
  • hasfájás
  • fogyás
  • fáradékonyság
  • hajhullás
  • menstruációs zavarok
  • ízületi fájdalom

Melyik teszt, mit vizsgál?

Az IgE alapú allergiatesztek az allergia kimutatására szolgálnak. Ezek segítségével a szervezetben az allergén ellen termelődő ellenanyag mértékét tudjuk vizsgálni. Ha ételallergia gyanúja merül fel, akkor ún. nutritív panel elvégzésére van szükség. Ezzel meg tudjuk állapítani, hogy melyik élelmiszer – például a tej, búza vagy tojás - az, amivel szemben a szervezetben ellenanyag termelődik, ami az allergiás tüneteket okozza. Ezek az allergiák az élet során megszűnhetnek, esetleg újak kialakulhatnak, de nem állítható biztosan, hogy egész életen át megmaradnak, és diétát tesznek szükségessé.

A cöliákia azonban nem ételallergia, hanem autoimmun betegség. Az IgE alapú allergiateszt ezért nem alkalmas a kimutatására. A diagnózishoz ún. szerológiai vizsgálat elvégzésére van szükség. Ez is vérből történik, de ennek során a laboratóriumban a cöliákiára specifikus auto-antitesteket vizsgálják.

Itt esnek sokan tévedésbe

A cöliákia tüneteit a búzában, rozsban és árpában található fehérje, a glutén fogyasztása váltja ki. Ezek az élelmiszerek azonban ételallergiát is okozhatnak az arra érzékenyeknél. Ha a beteg átfutja egy nutritív panel – ételallergia tesztben felsorolt vizsgált allergének listáját, a búza, rozs és árpa ott is szerepelni fog.

Elvégezteti a tesztet, ami negatív lesz, hiszen nem allergiás, hanem autoimmun gluténérzékenysége van. Így viszont továbbra sem fogja tudni, hogy mi okozza a panaszait. Ha azonban valóban cöliákia, akkor fontos lenne mielőbb diagnózishoz jutnia, kezelés hiányában ugyanis komoly szövődményei is jelentkezhetnek.

Csak a diagnózis után szabad diétázni, akkor viszont egy életen át

A cöliákia diagnózisát a szerológiai vizsgálaton kívül a lisztérzékenységre jellemző genetikai vizsgálat kimutatásával és /vagy vékonybél biopszia pozitív eredményével is szükséges alátámasztani. Az esetek egy részében a biopszia elhagyható, ha a betegnél minden kétséget kizáró szakmai bizonyítékok állnak rendelkezésre a cöliákia fennállására. Ezt követően a gluténmentes diétára van szükség. A cöliákia ugyanis nem múlik el, nem gyógyítható, de a szigorú diéta betartásával a tüneteket meg lehet szüntetni, a szövődményeket meg lehet előzni.

A cöliákia a vékonybélben lévő bélbolyhokat károsítja. Emiatt a tápanyagok felszívódása nem tud tökéletesen végbemenni, vagyis hiába táplálkozik valaki egészségesen, szed vitaminokat, azok nem tudnak megfelelően hasznosulni a szervezetében. A kezdeti tüneteket – hasmenés vagy székrekedés, puffadás - követően idővel vérszegénység, fogyás, gyerekeknél a jellegzetes pókhas megjelenése, nőknél akár meddőség is bekövetkezhet.

Ha panaszaink vannak, a legjobb, ha a megfelelő szakemberhez fordulunk, aki a tüneteink alapján a szükséges vizsgálatokat fogja elvégeztetni. Így elkerülhető, hogy egy téves negatív lelet birtokában tovább kelljen együtt élni a kellemetlen tünetekkel és a lehetséges szövődményekkel.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gluténérzékenység vagy lisztérzékenység? Ezeket keverik össze a legtöbben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

lisztérzékenység

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához