Ezeket látta már?

Megszüntethető a földimogyoró-allergia

2009.03.25. Módosítva: 2015.11.04.

Fellélegezhetnek a mogyoróallergiások - legalábbis egy részük: az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy fokozatos hozzászoktatással megszüntethető a mogyoróval szembeni túlérzékenység.

Az allergiakutatók szakértői találkozón számoltak be eredményeikről - tudósít a Die Welt című német lap online kiadása -, melyek szerint öt gyermeknél első ízben sikerült megszüntetni a veszélyes allergiát. A gyerekek most már gond nélkül kenhetnek mogyoróvajat a kenyerükre, annak ellenére, hogy a kísérlet elején még egy szem földimogyoró hatodrészét sem viselte el szervezetük. "Hat hónap elteltével 13-15 földimogyorót fogyasztottak el, mielőtt beindult volna az allergiás reakció" - mondta Wesley Burks kutató.

A kísérlet céljából kilenc gyereknek adtak két és fél éven át egyre nagyobb adag földimogyoróport. A kezdeti adag csupán egy földimogyoró ezredrésze volt, nyolc-tíz hónappal később azonban már akár 15 földimogyorót is elmajszolhattak a gyerekek különösebb következmények nélkül. Öt gyermek fejezte be úgy a kísérletet, hogy gond nélkül ehetett mogyorót, négynek viszont abba kellett hagynia idő előtt, mivel továbbra is allergiás maradt.

Mintegy négymillió amerikai szenved valamilyen táplálékallergiában, ezek kiváltói többnyire a földimogyoró vagy más mogyorófélék. Eddig még nincs biztos kezelési lehetőség, de Burks szerint a vizsgálat eredménye reményre ad okot. Elmondása szerint a földimogyoró okolható az Egyesült Államokban évente előforduló mintegy százötven táplálékallergia okozta haláleset csaknem feléért.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához