Ezeket látta már?

Milyen orrspray használ parlagfű allergia ellen? Ezeket javasolja az allergológus

parlagfű

Allergia orrspray többféle létezik, eltérő hatóanyaggal. Vajon melyiket érdemes használni parlagfű allergia ellen?

Erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont főorvosát.

Ami biztosan nem válik be

Az érösszehúzó vagy lohasztó orrspray nátha esetén átlagosan egy hétig használható orrdugulás ellen, és fontos is használni, hogy az olyan náthás szövődményeket, mint például az arcüreggyulladás megelőzzük. Az előírt időn túl azonban kellemetlen szövődményeket okozhatnak, súlyos esetben akár az orrnyálkahártyát is tönkre tehetik. Allergiás tünetek esetén ezért más típusú orrspray javasolt.

Hosszú távon is használható

Az allergiás orrnyálkahártya-gyulladást, az allergiás orrdugulást szteroid tartalmú orrspray segít csillapítani. Ezeket a készítményeket hosszú távon is biztonsággal használhatjuk, mert a szteroid tartalma nem okoz az egész szervezetben mellékhatásokat, mivel helyben szívódik fel, a nyálkahártyáról. Enyhe kellemetlenségként orrszárazság jelentkezhet, ám ez tengervizes orrspray használatával kiküszöbölhető.

Kettő az egyben hatás

A szteroid orrspray mellett léteznek antihisztamin tartalmú készítmények is, illetve olyan termékek is, melyek a kettőt egyben tartalmazzák. A kezelőorvos attól függően választja ki a beteg számára megfelelőt, hogy melyek a legfőbb panaszai. Az antihisztamin tartalmú orrspray például hasznos segítő, ha elsősorban a tüsszögés, orrfolyás és orrviszketés ellen keresünk megoldást, de nem jó választás, ha az orrdugulás a legbosszantóbb allergiás tünetünk.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy parlagfű allergia ellen az az orrspray válik be, amelyik hatékonyan szünteti meg a beteg panaszait és hosszútávon is biztonsággal alkalmazható. Ennek kiválasztása ezért minden esetben egyéntől függően, személyre szabottan történik és nem csak egy készítményt, hanem több kombinációját is jelentheti.

Attól függően, hogy a tüsszögés, az orrdugulás, orrfolyás vagy orrviszketés a fő panasz, a számunkra ideális allergia orrspray kiválasztását tüneteink és a vizsgálati eredmények alapján allergológus tudja felírni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Parlagfű allergia: ha először tapasztalja a tüneteket, ezeket a vizsgálatokat végeztesse el!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

parlagfű

Forrás: Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához