Ezeket látta már?

Penészesedik a fala? Ezeket a módszereket próbálja ki!

penész, penészgomba, penész ellen

Miért jön elő újra és újra a penész a falon? Hogyan lehet megszüntetni a penészt a falon? A szakértő elmondja.

A legszebben kifestett falat is tönkre teszi a penész megjelenése, amelynek fő oka a lakás páratartalmának megemelkedése, mondja Podmaniczki Attila, a Poli-Farbe festékgyár alkalmazástechnikusa.

Penész a falon: így károsítja az egészséget

Nyáron nem jelent gondot a pára, hiszen nyitva vannak az ablakok, ajtók, jár a levegő, de a hűvösebb napokon még nem tudunk annyit szellőztetni, amennyit adott esetben szükséges lenne. A zárt lakásban ilyenkor párologni kezd a beton, a fal, a fabútor is. A penészgombák pedig 15 és 30 Celsius-fok között, sőt afölött is szaporodnak, légúti tüneteket, sőt allergiát is okozhatnak.

Penész elleni praktikák

1. A penész ellen a leghatékonyabb módszer a gyakori szellőztetés. Naponta többször, rövid ideig nyissunk ablakot, a beszorult pára így nem csapódik le a falakon.

A fürdőszoba és a konyha, valamint a teregetésre használt helyiség szellőztetésére kell leginkább odafigyelnünk. Ezért sem túl előnyös, ha ezekben a párás helyiségekben nincs ablak. Ilyenkor érdemes a klíma fűtési üzemmódjával vagy egy egyszerű párátlanító berendezéssel rásegítenünk a légmozgásra, ezzel megelőzhető a penész a falon.

2. Jó, ha tartunk a lakásban páratartalom-mérőt, amely követi a levegő nedvességtartalmának változását. Az ideális arány átlagosan 50-55 százalék, e fölött szellőztessünk, légkondicionáljunk, mert ilyenkor már nő a penészesedés kockázata.

Penész megszüntetése a falon

Gyakori az olyan kivitelezési hiba is, amely penészesedéshez vezet. A nem megfelelő szigetelésű falak, sarkok és áthidalók körül úgynevezett hőhíd keletkezhet. Ezekben a helyiségekben az ablakok és ajtók környékén tapasztalhatjuk a pára kicsapódását és vízcseppek megjelenését. Ilyenkor a hibák kijavítása hozhat eredményt.

A penészesedés végleges felszámolásához a kiváltó okot kell felkutatnunk és megszüntetnünk, különben az ártalmas kórokozó visszatérhet. Ám érdemes addig is cselekednünk, amíg nem tudunk a dolog végére járni: használhatunk olyan fertőtlenítőszert, amely elpusztítja a penészt. Kaphatók jó minőségű penészlemosók, amellyel jó ideig felszámolhatjuk a penészt.

Penészgátló festéket használjunk a falon

Nyílászárócsere után is fokozódhat a lakás páratartalma, hiszen a természetes szellőzés kitűnően záródó ablakok mellett jelentősen lecsökken. Ezért érdemes olyan nyílászárókat választani, amelyet résszellőzés funkcióval láttak el, de a modern házaknál gyakori az automata légcserélő beszerelése is.

Fertőtlenítés után vagy akár megelőzés gyanánt használjunk olyan penészgátló festéket, amellyel hatékonyan védekezhetünk a falakon, mert ellenállnak a magas páratartalomnak és a falon penészálló bevonatot képeznek. Ezzel a speciális összetételű falfestékkel bevont a falakon nem tud megtapadni a penész. Sőt, a szép, új szoba tisztán tartása is egyszerűbbé válik, mert a matt felületen a szennyeződések mosószeres vízzel lemoshatóak vagy akár súrolhatóak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Penészallergia: ezek a tünetek jelzik

KÖVETKEZŐ CIKK>

Rosszul jár, ha ilyen betegségek mellett kapja el az influenzát

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nátha

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához