Ezeket látta már?

Pollenallergia esetén nem biztos, hogy csak ez a gyógyszer a megoldás!

Pollenallergia antihisztamin gyógyszer szemcsepp

A tünetek enyhítésére több készítmény is létezik, nem mindegy azonban, hogy ezek közül ki, melyiket szedi.

Az antihisztaminokkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókról dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Pollenallergia: hogyan segíthetnek az antihisztaminok?

Az antihisztaminok lehetnek első, vagy második generációs készítmények. Légúti allergiák kezelésében a második generációs készítmények, ezeken belül is a korszerű, új típusú antihisztaminok váltak be leginkább. Ezek előnye, hogy nem korlátozzák a napi tevékenységeinket. Szedésük mellett ugyanis kevésbé jellemző az első generációsoknál gyakran észlelt fáradtság, és álmosító mellékhatás is csak néhány készítmény esetében jelentkezik.

Milyen készítmények léteznek?

Az antihisztamin tartalmú készítmények több márkanév alatt kerülnek forgalomba. Azt azonban, hogy kinek melyik a jó választás, nem ez, hanem a hatóanyag tartalmuk és a tünetek döntik el. Tabletták, cseppek, szemcseppek, valamint orrspray és gél állnak rendelkezésre attól függően, hogy a beteg hány éves és milyen panaszai vannak.

Ha jobban vagyok, abbahagyhatom a szedését?

Ha pollenallergia miatt szedjük, akkor egész szezonban – az allergén növény pollenszórásának ideje alatt - alkalmazhatjuk a készítményeket. A legjobb eredményt is akkor tudjuk elérni, ha hosszú távon használjuk, nem csak magas pollenkoncentráció idején. Dr. Tárnok Ildikó hangsúlyozza, hogy a gyógyszerek szedését akkor is a megadott módon javasolt folytatni, ha a beteg jobban érzi magát. Ha ilyenkor csökkenti a gyógyszerek adagját, a készítmények nem tudják megfelelően kifejteni a hatásukat.

Recept nélkül, vagy vényre?

Egy másik lehetséges ok, amiért antihisztamin szedése mellett is allergiás tünetek jelentkeznek, hogy nem megfelelően választottunk hatóanyagot. Ez általában az előzetes orvosi ellenőrzés nélkül szedett készítmények kapcsán szokott előfordulni. A legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabott terápiát alkalmazunk, ami adott esetben jelentheti akár több gyógyszer kombinációját is.

Antihisztamint szedek, de más tüneteim is vannak, mit tegyek?

Az antihisztaminok főleg az orrfolyást, tüsszögést, könnyezést, torok- és szemviszketést csökkentik. Ha egyéb légúti panaszaink vannak, más típusú kezelésre van szükségünk.

Légúti allergiásoknál – főleg, ha az allergia nem megfelelően kezelt - gyakrabban alakul ki asztma. Erre már nem elég az antihisztamin, egyéb gyógyszerekre is szükség van a tünetek megszüntetéséhez. Kezdődő allergiás asztmára utalnak az alábbi tünetek:

  • fizikai terhelésre, például lépcsőzés, futás közben jelentkező nehézlégzés
  • mellkasi szorító érzés
  • sípoló légzés
  • éjszaka vagy a reggeli órákban jelentkező köhögő roham.

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, légzésfunkciós vizsgálat elvégzése javasolt annak eldöntésére, hogy valóban asztma vagy egyéb légúti betegség okozza-e a panaszokat, esetleg más belgyógyászati ok áll-e a háttérben.

A pollenallergia megelőzése

Míg az öröklődő atópiás hajlamon változtatni nem tudunk, a tünetek kialakulásában jelentős szerepe van az elkerülhető környezeti hatásoknak, valamint az életmódnak. A túlzottan „tiszta” környezet kialakítása a gyermek számára, a túlzásba vitt higiénés eljárások ártalmasak lehetnek. Fontos, hogy kora gyermekkortól találkozzon a szervezetünk kórokozókkal és ezáltal a veleszületett immunrendszer újra és újra aktiválódjon. Ezt a célt is szolgálhatja, ha a gyermek közösségbe jár, testvérével, családtagokkal közös szobában tartózkodik, másokkal közös játékokat használ. A csecsemő és kisdedkor időszakában a háziállatokkal való ismételt érintkezés is csökkentheti a későbbi életkorban kialakuló betegségek kockázatát. Azonban később, már a gyermekkorban bekövetkező ismételt antigén találkozás rizikótényező egy későbbi allergiás betegség megjelenésére.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszkethet a bőr? Ezek a betegségek állhatnak mögötte

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#allergia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához