Ezeket látta már?

Napok óta viszket, duzzadt szeme? Ez a betegség is állhat a háttérben

szemviszketés duzzadt szem gyulladás allergia pollen

A tünetek általában mindkét szemet érintik, bár intenzitásukban gyakran tapasztalható oldalkülönbség.

Az allergiás rhinitis az orrnyálkahártya gyulladása, ami jelentős hatással lehet az életminőségre, bár általában nem súlyos betegség – azonban ha asztma vagy anafilaxia is társul hozzá, akár életveszélyessé is válhat.

Az allergiás rhinitis két formája

Intermittáló forma: a tünetek kevesebb, mint 4 hétig tartanak (4 nap/hét: legalább 4 napon át, legalább 4 héten keresztül)

 • szezonális típus;
 • pollenosis (szénanátha) – kiváltó okai a különböző virágporok és gombaspórák;
 • Európában a lakosság 5-20 százalékát érinti.

Perzisztáló forma: a tünetek több, mint 4 héten át tartanak (4 nap/hét)

 • perenniális: nem szezonális, hosszantartó forma;
 • kiválthatják: háziporatka, lisztatka, állati szőrök, hám és testnedvek, gombaspórák, élelmiszerek, csótányok, váladékok: széklet, nyál stb.

Az allergia okai

Az allergiás rhinitis, más néven szénanátha, lehet szezonális vagy egész évben jelentkező. A szezonális formát általában a növények pollenjei és gombaspórák váltják ki. Télen általában tünetmentes időszak következik. Hazánkban a szezonális allergiás rhinitis legtöbb esetéért a parlagfű, fekete üröm és különböző fák pollenjei a felelősek.

Jelenleg a ciprus-és tiszafafélék, valamint a nyár magas pollenkoncentrációja mellett az éger, a kőris, a juhar és a fűz virágpora is közepes koncentrációban van jelen országszerte. Dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus szakembere szerint, ha valaki könnyezést, szemviszketést vagy akár szemhéjduzzanatot tapasztalt a napokban, és gyakori orrfolyás, tüsszögés is kíséri kellemetlen szemtüneteit, annál valószínűleg a szénanátha jelentkezett.

Allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei

"A szezonális allergia okozta kötőhártya-gyulladás messze a leggyakoribb szemallergia. A betegeknél a levegőben lévő növényi pollen típusától függően tavasszal, nyáron és/vagy ősszel jelentkezhetnek a jellegzetes tünetek: a könnyezés, idegentest-érzés, szemviszketés, a kötőhártya vörössége, valamint a szemhéj duzzanata" – mondja dr. Moric Krisztina. A tünetek általában mindkét szemet érintik, bár intenzitásukban gyakran tapasztalható oldalkülönbség.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei:

 • homályos látás
 • fényérzékenység
 • híg, víztiszta váladékozás
 • vizes orrfolyás
 • orrdugulás
 • orrviszketés
 • tüsszögés.

Ha tüneteink hosszabb ideje összefüggően jelentkeznek, és korábban is az év ezen időszakában figyeltünk fel rájuk, akkor nagy valószínűséggel szezonális allergiáról van szó.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelése

"A szénanáthások döntő többsége sajnos kénytelen megtapasztalni a szemet érintő kínzó tüneteket, amelyek bizonyos pollenek esetében akár hónapokon át jelen lehetnek. Az allergiás kötőhártya-gyulladás nem fertőz, kezelésének első lépcsőfoka, hogy törekedni kell az allergén kerülésére" – tanácsolja Moric doktornő, aki szerint a szabadtéri tevékenységek idején a pollenek ellen is hasznos lehet a napszemüveg viselése. Az allergiás kötőhártya-gyulladás enyhe-közepes tünetei általában jól reagálnak az egyszerű otthoni kezelésekre. A szem hideg vízzel való kiöblítése vagy tartósítószer-mentes műkönny használata eltávolítja az allergéneket. A súlyosabb tünetek általában gyógyszeres kezelést és orvosi felügyeletet igényelnek.

Az allergiás reakció kiváltotta tünetek enyhítésében az antihisztaminok használata javasolt, amelyek különféle formában elérhetőek: tabletták, szirupok, krémek, orrspray-k és szemcseppek tartalmazhatják.

A szemcseppek közvetlenül kezelik az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteit, és többféle – akár kombinált – készítmény is szóba jöhet a tünetek enyhítésében:

 • Antihisztamin szemcsepp – Hatékonyan mérsékli a szem viszketését és a vérbőséget is, de orvosi tanács nélkül 6 hétnél tovább nem használható.
 • Hízósejtmembrán-stabilizáló (kromlin-tartalmú) szemcsepp – A tünetek megelőzésére javasolt, így két héttel az allergén megjelenése előtt célszerű elkezdeni használni.
 • Érszűkítőt tartalmazó antihisztamin szemcsepp – Minimalizálja a viszketést, és csökkenti a vérbőséget a szem duzzadt ereinek szűkítésével. Orvosi tanács nélkül 14 napnál tovább nem alkalmazható, mert a tartós használat mellékhatásokat okozhat.
 • Szteroid szemcsepp – Hatékonyan és gyorsan csökkenti a gyulladásos tüneteket, de csak szigorú orvosi felügyelet mellett használható rövid távú kezelésként. Tartós alkalmazása szürkehályog kialakulásához és látásromláshoz is vezethet.

"Az allergiás betegségek kezelésében használt gyógyszerek csak tüneti kezelésre alkalmasak, a kiváltó okot azonban nem szüntetik meg. Az egyetlen oki terápia az ún. allergénspecifikus immunterápia, melynek során a betegek tisztított, standardizált allergénkivonatokat kapnak szájon át, cseppek vagy tabletta formájában. A terápia hatására jelentősen mérsékelhetők a szénanátha okozta tünetek, így az évről-évre megjelenő, a szemet érintő kellemetlen panaszok is" – mondja dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont szakembere.

Az öngyógyításnak kockázatai lehetnek a látásra!

A nem vényköteles szemcseppek esetén fennáll a hozzászokás veszélye. Egy olyan helyzet alakulhat ki, hasonlóan az orrcsepp-függőséghez, ahol ha túl hosszú ideig használjuk őket, a szemcseppek maguk fogják súlyosbítani a tüneteinket: nagyobb duzzanat és bőrpír léphet fel, amely még a cseppek szedése után is fennmaradhat. Az allergiás szempanaszok kezelése hatékonyan megoldható, a szakorvos által előírt terápia hosszú távon biztonságos. Nem érdemes a látásunkat kockáztatni olyan kezeléssel, amit szakember nélkül választunk!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Elhanyagolt allergia: így vezethet tartós látásromláshoz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia

Forrás: Orvosi hírközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához