Ezeket látta már?

Lehet, hogy eddig rosszul használta az orrspray-t? Tartson be pár fontos szabályt!

nátha megfázás orrspray nyálkahártya hidratálás függőség allergia

Sokan használnak orrspray-t, de közel sem biztos, hogy szabályosan is teszik.

Melyek azok a szabályok, amire való odafigyeléssel sokat tehetünk annak érdekében, hogy a termékhasználat hatásos és biztonságos legyen.

Bizonyára kevesen vannak, akik még soha nem dugult el az orra, és nem vágyott volnsa egy egészséges lélegzetvételre. Ehhez pedig a legjobb megoldás az orrspray-k használata.

Az érösszehúzó hatóanyagú orrspray-k az orrnyálkahártya duzzanatának mérséklésére, az orrüreg eldugulásának a megszüntetésére szolgálnak. Számos érösszehúzó hatóanyagú készítmény van forgalomban - fenilefrin, oximetazolin, tramazolin vagy xilometazolin összetevővel.

Az érösszehúzó hatóanyagú orrspray-k jó szolgálatot tehetnek akkor, ha vírusos vagy bakteriális fertőzések (pl. nátha, influenza), allergia okozzák az orrdugulást.

A szabályos használat fontos!

A megfelelő módon történő orrspray-alkalmazás hozzájárul az orrspray hatásosságának a biztosításához, a mellékhatások rizikójának minimalizálásához. Amennyiben az orrspray befúvásakor a fejet enyhén előre döntve tartja, megakadályozhatja az, hogy a készítmény hátracsorogjon a garatra (azaz a torokra), és kiküszöbölhető a kellemetlen ízérzet, illetve a mellékhatások kockázata is csökkenthető.

A higiéniai szempontok miatt legyen saját orrspray-je!

Az orrspray fúvókáján hemzseghetnek a vírusok és baktériumok. Kerülje el a fertőzéseket! Legyen az orrspray-je az Ön személyes használati tárgya, más személynek azt ne adja kölcsön, és Ön se használja más orrspray-jét!

Fontos, hogy hány napon át használja folyamatosan az orrspray-t!

Az érösszehúzó orrspray-k használatára rá lehet szokni, és a hozzászokás kellemetlen orrpanaszokkal (száraz orrnyálkahártya, orrdugulás, orrvérzés stb.) járhat. Tartós vagy nem a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelő alkalmazás esetén a beteg egyre többször, egyre nagyobb adagokat használ az orrcseppből vagy orrspray-ből, hogy mérsékelje az orrdugulást. Súlyos esetben az orrnyálkahártya olyan mértékben is sérülhet, amit már csak műtéti úton lehet kezelni.

Mindez kivédhető, ha nem használja hosszú ideig egyhuzamban a készítményeket. Minden esetben olvassa el a betegtájékoztatóban írtakat, és annak megfelelően járjon el! 5-10 napon túl egyhuzamban ne alkalmazza az érösszehúzó hatóanyagú orrspray-ket!

Mi okozhat orrszárazságot?

 • Télen a fűtött lakások levegője meleg, száraz, ami az orrnyálkahártyát is könnyen kiszáríthatja.
 • Nemcsak a külső, de a hidratálás belső hiánya is okozhat orrszárazságot. Fontos a folyadékpótlás, ezzel az orr váladéktermelő képessége is csökken.
 • A túlzásba vitt orrcsepp használat gyakori kiváltó ok. A készítmények hatására az orrnyálkahártya erei összehúzódnak, a termelt váladék mennyisége csökken. Mindez kedvez nátha esetén, de az előírtnál gyakrabban, vagy hosszabb ideig alkalmazva az orrcseppek az orrnyálkahártya duzzanatát, szárazságát okozhatják.
 • Bizonyos gyógyszerek – például a nátha, allergia kezelésében is használt – dekongesztánsok, antihisztaminok szedése is száríthatja az orrnyálkahártyát.
 • Az orrszárazság bizonyos betegségek kísérő tüneteként is jelentkezhet: a Sjögren-szindróma autoimmun betegség, mely általános nyálkahártya szárazságot okoz például a szájban, szemekben, orrban is.
 • A száraz orr önmagában is okozhat orrvérzéseket, ha azonban ezek az epizódok gyakran ismétlődnek, feltétlenül ellenőriztesse vérnyomását, mert a tünetek magasvérnyomás betegség jelei is lehetnek!
 • Nőknél a hormonális változások hatására is jelentkezhet nyálkahártya szárazság. A menopauza egyéb tüneteivel együtt jelentkező orrszárazság esetén gondolni kell erre a lehetőségre is.

Az orrnyálkahártyára használt leggyakoribb hatóanyagok:

 • nyálkahártya-lohasztó hatóanyagok (szimpatomimetikumok),
 • baktériumellenes hatóanyagok (antiszeptikumok),
 • szöveti összehúzó hatású hatóanyagok (adsztringensek),
 • allergiás reakciók elleni hatóanyagok (antihisztaminok),
 • erős gyulladáscsökkentő hatóanyagok (kortikoszteroidok).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyelési nehézség és kaparó érzés a torokban: súlyos betegséget jelezhetnek

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orrspray-függőség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához