Ezeket látta már?

Hirdetés

Tényleg veszélyes lehet allergiásan sportolni? (x)

shutterstock 1903899034

A szezonális allergia sok ember életét megkeseríti a tél végétől október közepéig. Ezért is fontos kérdés, hogy ebben az időszakban hogyan érdemes sportolnunk?

Ismerjük meg magunkat és a pollennaptárt!

Február végétől október közepéig folyamatosan jelen van a levegőben valamilyen pollen, amely az allergiások számára kellemetlenné teheti a mindennapokat. Ilyenkor általában folyik az orrunk és folyamatosan tüsszögünk. Éppen ezért, ha allergiásak vagyunk, nagyon fontos, hogy ismerjük a pollennaptárt és tisztában legyünk azzal, mire vagyunk érzékenyek. Júniusban főleg a pázsitfüvek és a gabonafélék, júliustól pedig a gyomnövények virágoznak. A legtöbben a parlagfűre vagyunk érzékenyek, amelynek a szezonja július közepétől akár október közepéig is eltarthat. Ha a pollen, amelyre allergiások vagyunk, magas koncentrációban van jelen, akkor nem érdemes hosszabb időt a szabadban töltenünk, így a szabadban sportolnunk sem.

Milyen sportokat válasszunk allergiásan?

Ha szénanáthásak vagyunk, akkor allergiás időszakban ne sportoljunk mezők és rétek közelében. Ha mindenképpen a szabadban akarunk mozogni, inkább válasszunk olyan napszakot, amikor kevesebb a pollen a levegőben. Ez jellemzően a napfelkelte utáni hajnali időszak. Amikor intenzíven mozgunk, szaporábban lélegzünk, így több pollen jut a szánkba és az orrunkba is.

Ha szezonális allergiával küzdünk, tehát valamelyik növény pollenjétől eldugul az orrunk, esetleg sokat tüsszögünk, inkább válasszunk olyan sportokat, amelyek veszélytelenek az allergia szempontjából, vagy mozogjunk inkább beltéren. Például az aerobic, a testépítés, a jóga, a pilátesz és a spinning ártalmatlanok, ahogyan az úszás is az. Nem tesz jót viszont a szabadban futás, mert a pollenszezonban gyakran duzzadt a nyálkahártya, ezért többször veszünk levegőt a szánkon keresztül és ezáltal még több pollent lélegzünk be.

Mi segíthet a szénanátha ellen?

Az allergiás tünetek csökkentésére lehetőleg olyan patikaszert válasszunk, amely természetes összetevőket tartalmaz és nem okoz függőséget. Sokat segíthet az ectoint tartalmazó Reventil orrspray. Az ectoin az orrnyálkahártyát védőburokkal vonja be, ezáltal mérsékli a kellemetlen tüneteket, csökkenti a gyulladást és véd a kiszáradástól. A Reventil tengervizes orröblítő pedig gyengéden átmossa az orrjáratokat, eltávolítja az allergéneket, ectoin összetevője ápolja és regenerálja a nyálkahártyát.

Egyik terméket sem kell orvossal felíratni, recept nélkül kaphatók a patikában, és mindegyik tartósítószer-mentes.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Forrás: Phytotec Hungária