Ezeket látta már?

Tojásallergia: ezek a tyúkok jelenthetik rá a megoldást

tojásallergia, tyúk, allergia, fehérje

A génsebészet egy új szintre emelheti a tyúktojásokat.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról egy új kutatás alapján, hogy a jövőben a tojásallergiásoknak sem feltétlen kell majd lemondaniuk a tojásról:

"A tojásallergia megoldása olyan tyúkokkal, amelyek nem termelik és nem viszik át a tojásba a allergizáló fehérjét:

A fő tojás allergének közül az ovomukoid (OVM) nagyon stabil a hővel és az emésztőenzimekkel szemben, ami megnehezíti az allergének eltávolítását és inaktiválását. A génsebészet azonban lehetővé tette az OVM-et nem termelő (OVM-knockout) tyúktojások előállítását. Az OVM gén működésképtelensége a tyúkokat nem zavarja és tojnak. A tanulmány a Food and Chemical Toxicology szaklapban májusi számában jelent meg."

Milyen tüneteket okoz a tojásallergia?

A tojásallergia egészen korán megmutatkozhat. A szoptatás időszakában a tojásallergia tüneteként a babánál jelentkezhet bőrallergia, ekcéma és hasi panaszok. A tojást 8 hónapos kor után lehet bevezetni a babák étrendjébe. Kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojás sárgáját készítsünk, majd fokozatosan kaphat tojásfehérjét is.

Ez allergiára hajlamos gyermekeknél legalább 2-4 hónappal későbbre halasztandó. Ebben az időszakban a tojás fogyasztását követően fellépő bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, az arc, a torok duzzadása, nehézlégzés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom esetén kell gondolnunk tojásallergiára.

Tojás nélküli sütemények és rántott hús

Ha a tojás fogyasztását kerülni kell, a legegyszerűbb megoldásnak a tojáspótló készítmények használata tűnik. Ennél azonban jóval több és egészségesebb alternatíva is létezik, legyen szó akár sütemény sütéséről vagy egy rántott hús elkészítéséről. Más alapanyagokat kell használni a kekszekhez és megint mást a piskóta jellegű, kevert süteményekhez.

A tojást összetört banánnal, mogyoróvajjal vagy vízbe áztatott lenmaggal is helyettesítheti. Mindenképpen érdemes dietetikussal egyeztetnie, hogy megtudja, milyen élelmiszerekből kell többet fogyasztania, hogy a tojás nélkül étrend is tápanyagok szempontjából kiegyensúlyozott legyen.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Parlagfű allergia: ilyen tünetekkel kezdődik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#allergia

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó