A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Valós veszély: terhesség és mogyoróallergia

#allergia #diéta #étel allergia #immunrendszeri betegségek
2010.11.07. Módosítva: 2016.10.16.
Hirdetés

Terhesen kerüljük a mogyorófélék fogyasztását! Egy új kutatás szerint a terhesség alatti mogyorófogyasztás megemeli a születendő gyermekek mogyoró allergiájának valószínűségét. "A mogyoróallergia komoly, általában az egész életet végigkísérő, akár halálos kimenetelű, ráadásul egyre gyakoribb jelenség" - állítja a kutatás vezetője.

Hirdetés

A Mount Sinai School of Medicine kutatója Scott H. Sicherer és kollégái 503, három és tizenöt hónap közötti gyermeket vizsgált, olyanokat akiknek akár tej- vagy tojásallergiája volt, ekcémásak voltak illetve pozitív lett a tej- vagy tojásallergia vizsgálatuk. Ezek mind olyan tényezők, melyek megléte esetén megnő a mogyoróallergia valószínűsége.

A kismamák terhesség alatti táplálkozási szokásainak felmérése kikérdezéssel történt, ráadásul csak a mogyorófélék által kiváltott allergiateszt pozitivitást vizsgálták a kutatók. Éppen ezért a szerzők megjegyzik, hogy a felmérés megbízhatósága tudományosan nem kellően megalapozott.

Az eredmények ellenőrzésére további tudományos vizsgálatokat kell végezni, a terhesség alatti táplálkozással kapcsolatban még sok felfedeznivaló van, de a kísérlet így is egy igen fontos lépés, hogy csökkentenhessen a mogyoróallergiások száma. Bár már egy korábbi vizsgálat is hasonló eredményre jutott, az erre alapuló terhesség alatti táplálkozási ajánlásokat 2008-ban visszavonták, arra való hivatkozással, hogy azok nincsenek tudományosan kellőképpen alátámasztva.

Az eredményeket a Journal of Allergy and Clinical Immunology november 1.-i számában fogják leközölni.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.