Ezeket látta már?

Vörös riasztás a parlagfű miatt

2011.08.18. Módosítva: 2015.11.04.

ÁNTSZ: a parlagfű pollenkoncentrációja miatt vörös riasztás van érvényben az ország délkeleti részén! A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt az ország délkeleti részén már vörös riasztás van érvényben – adta hírül csütörtökön (08.18.) a tisztiorvos facebook oldala a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe alapján, amely különböző színekkel jelzi a parlagfű pollenjének területi eloszlását.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján található legfrissebb jelentés szerint a múlt héten tovább erősödött a parlagfű pollenszórása. Az idén az előző évhez képest kicsit korábban indult a szezon, de olyan magas értékeket, mint tavaly ilyenkor, még nem mértek.

Vörös riasztás a parlagfű miatt

Múlt héten a levegő pollentartalma Salgótarjánban és Tatabányán még nem haladta meg a közepes szintet. Ettől eltekintve azonban a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte több napon is magas volt.

Debrecenben és Békéscsabán nagyon magas szintet is mértek, amely már minden parlagfűre érzékeny embernél erős tüneteket vált ki – írták.

Az ÁNTSZ jelentése szerint hétfőn a meleg, száraz idő következtében jelentősen felerősödött a pollenterhelés. Aznap Miskolcon magas, Budapesten és Pécsett viszont már a nagyon magas szintet is meghaladta a parlagfű pollenkoncentrációja.

Kedden némileg csökkent a pollenterhelés, de Pécsett még ekkor is nagyon magas volt a levegő pollentartalma.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet és az ÁNTSZ honlapján, valamint a tisztiorvos facebook oldalán folyamatosan megtalálható a legfrissebb pollenjelentés.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.

ÁNTSZ pollenjelentés">

Forrás: MTI