Ezeket látta már?

"22 éves nő vagyok, gyerekkorom óta hallucinálok a sötétben" Vakcinainfó - Az orvos válaszol

szellem

"Láttam már kalapácsot lefelé lebegni, embereket beszélgetni, és átmenni a szobán" - a fiatal nőt 14 éve gyötrik hallucinációk és erős migrén.

A Vakcinainfó - Az orvos válaszol csoportba egy olyan kérdés érkezett, ami nem hétköznapi alvászavarról szól. Az egyik olvasó gyerekkora óta nem tud aludni a hallucinációk miatt.

Az olvasó kérdése:

"Tisztelt Orvosok!

22 éves nő vagyok, gyerekkorom óta van egy problémám, ami kezeletlen. Nekem már az is nagy segítség lenne, ha tudnám kihez forduljak ez ügyben.

Kb. 8-9 éves korom óta hallucinálok a sötétben, már nem is tudom hogy mikor kezdődött pontosan.

Ha teljesen sötét van a szobában, először úgy látom mintha a levegő részecskékből állna, amik mozognak. Ezután ha több ideig tartózkodok sötétben, vizuális hallucinációk jelennek meg élethű kép foszlányok formájában, több is egyszerre egymástól elkülönülve (különböző témájú képek, mintha filmbéli jeleneteket látnék magam előtt). Sok mindent láttam, eltorzuló és ijesztő arcokat, mese figurákat, ismeretlen embereket, lebegő tárgyakat, állatokat, fura jeleneteket. Úgy kell elképzelni, hogy vagyok a szobában, és ezek a dolgok körbevesznek, ott vannak mindenütt. Ha egyre fókuszálok, akkor az változó ideig jelenik meg (persze ott van a többi is, felettem vagy bármelyik irányban), egy idő után elhalványodik, és megjelenik más helyette.

Például: együtt aludtam mamámmal, és mikor felkeltem, közöttünk egy ijesztő embert láttam, aki engem nézett. De láttam már kalapácsot lefelé lebegni, embereket beszélgetni, és átmenni a szobán. Ha hallucinálok, akkor nem pár percig tart, hanem addig ameddig el nem alszok, és utána is ha felkelek. Ha becsukom a szememet ugyanazt látom, mint nyitott szemmel.

Ha olyan helyen vagyok, ahol nem szűrődik be fény (tehát koromsötêt van, nem félhomály), nem tudok lámpa nélkül aludni, ha elmegy az áram, és sötét van, pánik rohamot kapok tőle. A szobában sötét helyekre nem merek nézni.

Nem tudom kihez forduljak, szégyellek házi orvoshoz menni, nem érzem magamat skizofrénnek, tudom hogy ezek a dolgokat az agyam generálja, és nappal nem hallucinálok. Viszont félek, hogy valami baj van ott legbelül, vagy agydaganat okozza, és mire orvoshoz jutok késő lesz. Ezenkívül még gyerekkorom óta van koordinációs zavarom, migrénes fejfájásom, nem tudom ezek kapcsolódnak-e egymáshoz."

Az orvos válasza:

"Gyakorlatilag megtartott realitáskontroll mellett az alvás-ébrenlét határán mozgó hallucinációk beleférnek a normálisba, részünkről különösebb teendőt nem igényelnek, valóban nem szkizofrénia. Ha nagyon kínzók, pszichés támogatást lehet igénybe venni. Amiatt megnyugodhat, ha ennyi időn keresztül agytumor lenne, már nem lenne.

Keressen egy élhető erősségű éjjeli fényt, nekem pl olyan lámpám van, ami éjjelre nagyon halvány zöldesre állítható, látni vele, mégis lehet mellette aludni."

Ezeket olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához