Ezeket látta már?

Telihold, bulldogok, színes álmok - meglepő tények az alvásról

alvászavar álom telihold bulldog alvásritmus

Életünk körülbelül egyharmadát alvással töltjük. Összeszedtünk néhány furcsa, meglepő és szórakoztató tényt az alvásról.

Furcsa tények az alvásról

 1. A kutatások azt mutatják, hogy a teliholdat megelőző napokban az emberek később fekszenek le és kevesebbet alszanak. Ennek az okára még nem jöttek rá a tudósok sem.
 2. Ha öt percnél hamarabb elalszik éjszaka, akkor valószínűleg alváshiányban szenved. Ideális esetben az elalvás 10-15 percig tart.
 3. A fáradtság naponta kétszer éri el a csúcspontját: a legtöbb embernél hajnali 2 és délután 2 óra körül. Ezért van az, hogy ebéd után szívesen aludnánk egy kicsit.
 4. Nehezen ébred hétfő reggel? A "szociális jetlag" a hibás, mivel hétvégén megváltozik az alvásritmusunk.
 5. A Földön mi vagyunk az egyetlen emlős faj, akik késleltetni tudják az alvást.
 6. A stressz, a fizikai vagy mentális betegségek, az élet- vagy alvási körülmények, a családi előzmények, a több műszakos munka, az étrend és a testmozgási szokások mind hozzájárulhatnak az álmatlansághoz.
 7. Reggelente sokaknak nehezen megy a felkelés. Meglepő, de ez egy olyan alvászavar, amit dysaniának neveztek el. Komolyan hangzik, de valójában nem betegség, hanem annyit jelent, hogy a nappali álmosság túlzott mértékű, ami igazi kihívássá teszi a reggeli felkelést. Az okai összetettek, táplálkozási hiányosság, depresszió vagy egyéb problémákat állhat a hátterében.
 8. Az angol bulldog az egyetlen olyan kutyafajta, amely alvási apnoéban szenved, azaz alvás alatt légzési rendellenességei vannak. Valószínűleg a szokatlan légúti anatómiájuknak köszönhető mindez. A rövid orruknak és az alulharapásnak (az alsó állkapcsuk előbbre nyúlik ki, mint a felső fogaik).
 9. Ha 16 órán keresztül ébren van, ugyanúgy csökkentheti a teljesítményét és hasonló érzés, mintha a véralkoholszintje 0,05% lenne.
 10. A 17. században az éjszaka közepén való felkelés normális dolog volt. Az emberek két szakaszra osztva aludtak egy-két óra ébrenléttel. Ez az idő olvasásra, imádkozásra, intim együttlétre vagy egyéb társas érintkezésre szolgált.
 11. Ha nem alszunk eleget, valószínűleg éhesebbek leszünk, mivel az étvágyat szabályozó hormon, a leptin szintje csökken.
 12. Az álmatlanság gyakran a gyász normális része. Az altatók szedése megzavarhatja ezt a természetes folyamatot.
 13. A rendszeres testmozgás általában javítja az alvási szokásokat. Viszont a közvetlenül lefekvés előtti megerőltető testmozgás ébren tarthatja.
 14. Manapság már az emberek 75 százaléka színesben álmodik. A színes televízió előtti korszakban csak 15 százalékunk álmodott így.
 15. A bálnák és a delfinek szó szerint félálomban alszanak. Csak agyuk egyik felét engedik pihenni, és csak az egyik szemüket hunyják le. Az agyuk két féltekéjét felváltva használják, hogy feljöjjenek levegőért.
 16. Az egyik legfőbb oka alvászavarainknak az állandó internet-hozzáférés.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi az alvászavar? Ezek az alvászavarok típusai, okai, tünetei és kezelési lehetőségei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alvászavar

Forrás: clevelenad clinic
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához