Ezeket látta már?

Viharos éjszakák - így aludhat jól még akkor is, ha odakint dörög és villámlik

éjszaka vihar dörög villámlik alvás

A szakember hasznos tanácsokat adott arra, hogy miként aludhat jól éjszaka, ha odakint dúl a vihar.

Frontok jönnek, viharok mennek. Az elmúlt hetek időjárása erősen próbára teszi a szervezetünket, és nem kíméli az éjszakai pihentető alvást sem. És a nyár még előttünk áll, a jóslatok szerint pedig gyakran kell esti, éjszakai záporral, zivatarral, villámlással, dörgéssel szembesülnünk. De vajon miért alszunk rosszul erős szélben, viharban és mit tehetünk ellene?

Komoly stresszt okoz a vihar

- Az erős zajok, mint a dörgés, valamint az ablakon át is érzékelhető villámlás látványa nem csupán egy pillanatra ijeszt meg, hanem komoly stresszt és szorongást válthat ki belőlünk – mondja Koczó Levente, a SomnoCenter Alvászavar Központ ügyvezető igazgatója. - Ez egyébként a természetes védekező mechanizmus része, ami úgy általában is segít a veszélyek felismerésében és elkerülésében. Amikor a test stresszhormonokat, például kortizolt termel, az éberség növekszik, és nehezebbé válik az elalvás. Természetesen nem csak erről van szó: az éjszakai zajok és fények megzavarhatják az alvási ciklust. Az alvás különböző fázisai közül a REM azaz a gyors szemmozgásos alvás különösen fontos a pihentető alvás szempontjából. Ha pedig ilyen külső körülmény esetén gyakran felébredünk, nehezebbé válik a mély, pihentető alvás elérése.

A testünk fiziológiai választ is ad ilyenkor. A nagy szél és dörgés hatására a test fokozott készenléti állapotba kerülhet. A szívverés gyorsul, a vérnyomás emelkedhet, és az izomfeszültség is növekedhet, ami mind megnehezíti az elalvást és a mély alvást.

Megváltozott légköri nyomás

A viharok során gyakran megváltozik a légnyomás, ami a testünkre is hatással van és így az alvásunkra is. Az alacsony nyomás gyakran felhős, esős vagy viharos időjárással jár, ami nyugtalansághoz vezethet, csakúgy, mint a szélsőséges páratartalom, mely tovább súlyosbíthatja az alvási problémákat.

Mit tehetünk a jó alvás érdekében?

Az időjárást megváltoztatni, befolyásolni sajnos nem tudjuk, de azért van néhány dolog, amivel próbálkozhatunk. Használhatunk például fehér zaj generátorokat – számos ilyen applikációt tölthetünk le - vagy ventilátort, amelyek elfedhetik a külső zajokat, így kevésbé leszünk kitéve a dörgés és a szél félelmet keltő hangjainak. Az erős villámlás fényének kizárása érdekében sötétítő függönyöket vagy redőnyöket használhatunk. Ezek segíthetnek a hálószoba sötétben tartásában, ami elősegíti a melatonin termelést és a pihentető alvást. Lefekvés előtt alkalmazhatunk relaxációs technikákat, mint a mély légzés, meditáció vagy tudatos izomrelaxáció. Ezek segíthetnek csökkenteni a stresszt és a szorongást, ami könnyíti az elalvást és javíthatja az alvás minőségét.

- Általában is igaz, de a jelzett helyzetben különösen sokat segíthet a rendszeres alvási szokások kialakítása, mint például mindig ugyanabban az időben lefeküdni és reggel nagyjából ugyanabban az időben felkelni – folytatja a SomnoCenter vezetője. – Ez segíthet stabilizálni az alvási ciklusunkat, és ellenállóbbá tehet bennünket a külső zavaró tényezőkkel szemben.

A biztonságérzet növelése érdekében pedig gondoskodjunk a kényelmes és biztonságos hálószobai környezetről. Egy jól záródó ajtó és ablakok, valamint egy kényelmes ágy hozzájárulhatnak az alvás minőségének javításához. Ezek az egyszerű lépések segíthetnek minimalizálni a viharok és a nagy szél okozta alvásproblémákat, így hozzájárulva a pihentetőbb éjszakai alváshoz. Ha pedig a frontok elmúltával sem szűnnek a panaszok, érdemes bejelentkeznünk egy alvásvizsgálatra, ahol utánajárhatunk a nyugtalan alvás okának és megtalálhatjuk a megfelelő terápiát is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogy aludjunk jól a kánikulában? Ezek a praktikák segíthetnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alvás

Forrás: somnocenter
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához